Sabah

Krizi fırsata çevirdi

-

Türkiye’de uzun yıllardır tam bir YATıRıMCı ıRKçıLığı yaşanıyor. Borsa İstanbul, EBRD ya da Nasdaq ile ortaklık yapınca alkış tufanına girenler Katar yatırım yapınca hor görmeyi ihmal etmiyorlar. Neden? Paranın rengi mi var? Eğer öyleyse neden İngiliz başbakanla­r seçilir seçilmez Körfez’in yolunu tutup fon arayışına giriyorlar. Bakın Katar’ın dünyada yaptığı yatırım miktarı 400 MIL

YAR DOLARı buluyor. Katar Yatırım Otoritesi Londra Borsası’nda

%10.3, Heatrow Havalimanı’nda %20, Porsche’de %12.8 oranında ortak. Fransız futbol devi Paris Saint Germen’in sahibi. Bu yatırımlar­a bakarsak Türkiye’nin Katar’ın yatırımlar­ından aldığı pay hala düşük. Katar Türkiye’ye niye geliyor? Siyasi ve ekonomik istikrara, gelecek potansiyel­ine bakıyorlar. ABD, Çin, Rus, İngiliz yatırımcı neye bakıyorsa ona yani... MALESEF BU MAHALLE BASKıSı YüZüNDEN YıLLARCA FAIZSIZ FINANSTAN DA YETERINCE PAY ALAMADıK. Bu piyasadaki önemli fonlar, bankalar Londra Finans Merkezi’ne yerleşti. Umarım İstanbul, finans şehri olmaya doğru yol alırken, bu bakış açısı da değişir.

Global Ports, Antalya Limanı’nda 2028’e kadar olan imtiyaz haklarını 140 milyon dolara Katarlı QTerminals’e devretti. GLOBAL HOLDING YöNETIM KURULU BAşKANı MEHMET KUTMAN’a sordum. Kutman büyük planını anlattı: “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecis­iyiz. Burada büyümek için 2.5 YıL öNCE yük ve konteynır limanların­dan çıkma kararı almıştık. Pek çok teklif vardı.Katar’ı tercih ettik. Bir başka yük limanı olan Karadağ’dan da 3 ay içinde çıkacağız. 13 ülkede 21 limanla pandemiye başlamıştı­k. Geçen hafta İtalya’da Taranto ve İspanya’da Valencia limanların­ı aldık. 6 ay içinde ikisi Akdeniz ikisi Karayipler’de olmak üzere 4 liman daha ekleyeceği­z. 2021’DE LIMAN SAYıSıNı 30’A çıKARABILI­RIZ.” Sıfır gelirle geçen bir yılda rakiplerin­i alarak büyümeyi başarıyorl­ar. Krizi fırsata çevirmek için BüYüK DüşüNMEK şART.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye