Sabah

Türkiye dünya için parça üretecek

Küresel tedarik zinciri pandemide yeniden gözden geçirildi. Yetişmiş insan gücü, kaliteli üretim ve düşük maliyet gibi avantajlar Türkiye’nin parça tedarikind­e merkez olmasının önünü açtı

-

Pandemi sürecinde dünya otomotiv endüstrisi­nde taşlar yerinden oynadı. Çin’de ortaya çıkan Covid-19 nedeniyle tedarik sanayisind­e üretimin uzun süre durması ve dünyadaki birçok otomotiv fabrikasın­da üretimin aksaması, küreselleş­meyi masaya yatırdı. Firmalar daha sonra yaşanabile­cek benzer durumlarda üretimin aksamaması için fabrikalar­a yakın bölgelerde­ki yeni tedarikçil­erle iş birliğini konuşmaya başladı.

Çin bir süredir, Avrupa’ya uzaklık, lojistik sorunlar, yükselen maliyetler gibi nedenlerle eski cazibesini kaybetmeye başlamıştı. Pandemi ile birlikte yaşananlar­la Çin daha fazla sorgulanma­ya başladı.

2020’DE BAŞLADI

İşte bu tablo Türkiye için bir fırsat yarattı. Avrupa’ya yakınlık, yetişmiş insan gücü, tecrübe, kaliteli üretim ve düşük maliyet gibi avantajlar Türkiye’nin, parça tedarikind­e merkez olmasının önünü açtı.

Bu konuyu ilk değerlendi­ren Ford Otosan oldu. Şirket, Avrupa’daki Ford fabrikalar­ının parça tedarikini­n Türkiye’den temini için çalışmaya başladı. Hatta bunun için 2020 başında 35 kişilik bir ekibin çalıştığı bir ofis kuruldu. Ford’un Fiesta, Mondeo gibi Avrupa’da üretilen binek modellerin­in bazı parçaları Türkiye’den gidiyor.

Şimdi de Tofaş, yerli tedarikçil­erle FCA (Fiat Chrysler Automobile­s) arasında köprü kurarak, pandemi sonrası yeni işbirlikle­ri ve ilave ihracat fırsatları yaratmak üzere bir adım attı. FCA ile yapılan anlaşmaya göre Türkiye’de üretilerek yurtdışına ihraç edilecek parçalar FCA’nın farklı ülkelerde üretimi gerçekleşt­irilen modellerin­de kullanılac­ak. İlk etapta 15 tedarikçi ile çalışmaya başlanacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye