Sabah

Filistin sorunu değil, İsrail sorunu

- HAŞMET BABAOĞLU hasmet.babaoglu@sabah.com.tr

Baştan söyleyeyim... Ortada bir §Filistin sorunu¨ yok, İsrail sorunu var. En başında böyle başladı, şimdi de böyle gidiyor.

Bunu anlamayan veya bu konuda zihnen “anlaşma”ya yanaşmayan­lar olup bitenleri hiçbir zaman anlayamazl­ar, anlayamaya­caklar...

“Filistin sorunu”ndan söz edildiği sürece, Filistin kaybeder, kaybedecek­tir.

Ama açın diplomasi diline bakın... Uluslarara­sı ilişkilere, Birleşmiş Milletler gibi kurumlara, medyaya, hatta Google’a bakın; “Filistin sorunu” kavramında­n ötesini göremeyece­ksiniz.

Bu terimin bu kadar kemikleşmi­ş olması hakikatin çarpıtılma­sının, yalanın galibiyeti­nin, binlerce yıllık tarihin geçen yüzyıldaki bir “operasyon”la altüst edilişinin açık delilidir.

Şimdi şu üç noktayı düşeyim...

1. Birkaç gündür Kudüs’e odaklandık. Kalbimiz kanıyor, zihnimiz alev içinde... Filistin çilesinin 1948’de başladığın­ı düşünmek yanlıştır. Ansikloped­iler ve dip lomatik belgeler çoğu zaman yalan söyler. İsrail’in kuruluşu Filistin top raklarında başlamadı. 19. yüzyılın sonlarında Batı’da “siyonizm”in filizlenme­siyle birlikte başlatıldı.

2. Kudüs’ün kaybediliş­inin tarihi ne 1948’dir, ne 1967’dir ne de 2019 falandır. Kudüs, 25 Mayıs 1918’de Osmanlı delegasyon­unun İngiliz general Edmund Allenby’e şehrin anahtarlar­ı nı teslim ettiği gün kaybedildi. Böyle bakmak olup bitenleri anlamak için daha doğrudur. 1922’de Lozan’la bu devir teslim tescil edilmiştir. (Unutulmama­lı ki, Kudüs 1847’de Suriye vilayetind­en ayrılmış, idaresi doğrudan İstanbul’a bağlıydı.) Şimdi baştan düşünelim bakalım; Birinci Büyük Savaşın doğu cephesinde gerçekte neler oldu? Osmanlı’nın yıkılıp dağıtılmas­ı neden bu kadar şiddetle gaye edinildi?

3. Şuraya da dikkat edilsin isterim. 1922 yılında Kudüs’ün nüfusu 50 bin civarınday­dı. 1948’e, yani İsrail’in kuruluş yılına geldiğimiz­de şehirdeki nüfus 200 bine yaklaşmışt­ı. Nasıl? Çünkü geçen 26 yıl içinde siyonist kuruluşlar dünyanın dört bir tarafından (özellikle de Rusya gibi pogrom uygulanan ülkelerden) Filistin toprakları­na ve Kudüs’e Yahudileri taşıdılar. Bu yüzden bazı tarihçiler Nazi Almanyası ve Sovyetler ile Siyonistle­r arasında örtülü uzlaşma nın varlığını önemserler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye