Sabah

Aşılarının patent hakkı ne olacak?

- KEREM ALKİN kerem.alkin@sabah.com.tr

Kovid-19’ ile ilgili ortaya konan mücadele, pek çok yönüyle tarihe mkl oluyor. Ülkelerin küresel virüs salgınına karşı verdikleri mücadelede­ki farklı yaklaşımla­r, virüs atlatıldık­tan sonra, elbette tekrar tekrar masaya yatırılaca­k. Ancak, bu süreçte, ‘aşı’ konusu başta olmak üzere, pandemiyle mücadelede gündeme gelen tedavi metotları, gerek teknik boyutuyla, gerekse de farmakoeko­nomik boyutuyla, yani aşı ve ilaçların araştırma ve üretim maliyetler­i ile tedavi maliyetler­i boyutunda, neyin doğru, neyin yanlış yapıldığı noktasında detaylıca tartışılac­ak. Aşıların test ve gelişim süreçleri için gereken süreleri dahi beklemeden, tüm dünya ekonomisin­i durma noktasına getiren bir küresel pandemiye karşı çözüm üretmeye çalışıyoru­z.

Bu noktada, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai’nin koronavirü­s aşılarında patent haklarının kaldırılma­sı yönündeki çağrısı; Avrupa Birliği’nin ise patent haklarının geçici olarak askıya alınmasını­n tartışmaya açık olduğu yönündeki yaklaşımı; Dünya Sağlık Örgütü’nün ise bu çıkışları ©tarihiª bir adım olarak nitelendir­mesi ortalığı alevlendir­miş durumda. Küresel ölçekte, tartışmala­rın bir tarafında yer alanlar, dünyanın küresel pandemiden kurtulabil­mesi adına, bilhassa aşıların çok sayıda ülkede aynı anda üretilmesi­nin ve aşılamanın hızlanması­nın elzem olduğuna işaret etmekteler. Az gelişmiş ülkelerin ve sivil toplum örgütlerin­in temsilcile­ri de Dünya Sağlık Örgütü’nün fikri mülkiyetle ilgili kuralların­ın yoksul ülkelerde aşı üretiminin yayılmasın­ın önünde bir engel teşkil ettiği görüşündel­er.

Uluslarara­sı sağlık endüstrisi­ndeki kimi profesyone­ller, büyük aşı üreticiler­inin birçoğunun tek bir ülkede yerleşik oldukların­a; bu nedenle, dünyanın bütünündek­i üretim kapasitele­rinin bütünün devreye alınmasına ihtiyaç olunduğuna, aşıların üretilme sürecine yönelik bilgi birikimi ve teknolojiy­e sahip olanların bunu diğer ülkelere aktarmalar­ı gerektiğin­e inanıyorla­r. Bu nedenle, aşıların patent haklarının geçici bir süre için askıya alınmasına taraftarla­r. Aksi durumda, başta AIrika, kendi nüfusları için yeteri miktarda aşıya ulaşmaları mümkün olmayan ülkeler nedeniyle, küresel pandeminin hiç bitmemesin­den endişe ediliyor. 1itekim, +indistan ve *üney AIrika, pandeminin derinden sarstığı iki ülke olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nü nezdinde ‘Kovid-19’ koronavirü­s aşılarının patent hakkının askıya alınması yönündeki önerilerin­i zaten dile getirmişle­rdi.

Bu fikre karşı çıkan uluslarara­sı sağlık endüstrisi profesyone­lleri ise, aşıların patentleri bir süre için askıya alınsa bile, çok sayıda ülkede aşı üretecek tesisleri, daha da önemlisi bu konuda yetişmiş teknik personeli temin etmenin çok zor olduğuna işaret ediyorlar. Aşı başta olmak üzere, pek çok alanda yeni ilaç ve tedavileri­n geliştiril­mesinin, firmaların bu alana ciddi ar-ge harcaması yapmasının, bir ölçüde patent haklarının sağladığı gelir umuduna bağlı olarak desteklend­iği; firmaların ancak bu şekilde milyarlarc­a dolarlık araştırma yapmaya cesaret buldukları­nı veya gönüllü oldukların­ı vurgulanıy­or. Bu nedenle, patent hakları geçici olarak askıya alınsa da, aşıda esas sorunun küresel |loekte yeterince üretim kapasitesi olmamasınd­an kaynakland­ığını ifade ediyorlar. Bakalım, önümüzdeki günlerde bu konuda, DSÖ nezdinde, sağlıklı bir çözüm üretilebil­ecek mi?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye