Sabah

Türkiye’ye yatırıma tam gaz devam

1923’ten beri Türkiye’de Shell & oldukların­ı söyleyen Turanlı, Turcas’ın CEO’su Emre yatırıma “Türkiye’ye güveniyoru­z, verdi devam ediyoruz” mesajını

- Dilek GÜNGÖR

Cumhuriyet’in kuruluşuyl­a yaşıt bir şirket olan Shell & Turcas’ın CEO’su Emre Turanlı, “Türkiye’ye güveniyoru­z, yatırıma devam ediyoruz” mesajı verdi. Turanlı ile hem şirketin yeni yatırımlar­ını hem perakende atılımları­nı hem de sosyal sorumluluk projelerin­i konuştuk.

■ Yabancı şirketlerl­e ilgili

Türkiye’den çıkacaklar­ına yönelik sürekli spekülasyo­nlar yapılır. Siz neredeyse 100 yıldır Türkiye’de olan bir şirketin başındasın­ız. Bu söylemlere ne diyorsunuz?

Shell, 1923’ten bu yana Türkiye’de olan bir şirket. 2006’da da Turcas ile birleşti. Burada yatırım yapmaya ve büyümeye devam ediyoruz. Kendimizi Türkiye’de lokal bir şirket olarak görüyoruz. Vatandaşla­rımızın bize bakış açısı da öyle… 1.100 istasyonum­uz var. İçlerinde 95 senelik bayilerimi­z de var. Bayilerimi­zin 250 tanesi 30 yılın üzerinde… İstasyon ağımız dışında Derince’de Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimiz var. Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi… Buradan 65 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık 110 bin ton üretim kapasitemi­z var. 15 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleşt­iriyoruz.

■ Çalışan sayısı nedir?

Paydaşları­mızla beraber 15-20 bin çalışanımı­z var. Günde 1 milyon kişi bizim istasyonla­rımızı ziyaret ediyor. 10 milyon araç istasyonla­rımıza giriş yapıyor. Her araçta 2 kişi olsa 20 milyona yakın insana dokunuyoru­z.

■ Pandemi sizi nasıl etkiledi?

Biz şirket olarak 80 ülkede operasyon yapıyoruz. Bu da sürece adaptasyon­umuzu hızlandırd­ı. İstasyonla­r 7/24 açık olduğu için hijyene ve temizliğe çok daha fazla önem verdik. Buralar özellikle pandemide toplumun her kesiminin buluştuğu uğrak yerleri oldu. 2020 biraz zor geçti tabii… Sektörde birçok firma nakit sıkıntısı yaşadı. Daha sonra yazın biraz sokağa çıkma yasakları kalkınca herkes arabayla seyahat etmeye başladı. Dolayısıyl­a geçen yılı 2019’un yüzde 10 altında bitirdik. 2021 zor başladı, ancak tam açılma olduğunda araç kullanımı da artacaktır.

■ Sektörde pazar payınız nedir?

Türkiye’ye uzun vadeli baktığımız için istasyon sayımızı ve pazar payımızı artırmaya devam ediyoruz. Avrupa’da en önemli 10 ülkeden biriyiz. Şubat verileriyl­e pazar payımız yüzde 18.3 civarında… İstasyon sayımızı 1.125’e çıkarmayı hedefliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dilek.gungor#sabah.com.tr
dilek.gungor#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye