Sabah

Bank Asya davası eylülde başlıyor

-

Terör

Örgütü’ne (FETÖ) ait olan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi­kten sonra iflasına karar verilen Bank Asya’nın A Grubu hissedarla­rının çeşitli hapis cezalarına çarptırılm­asının ardından flaş bir gelişme yaşandı. Savcılık hazırladığ­ı yeni iddianamey­le bankanın müsaderesi­ni talep etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 127 sayfalık iddianamed­e TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı da suçtan zarar gören olarak yer alırken, Bank Asya’nın A Grubu hissedarla­rı olan 61 sanıkla ilgili daha önce de iddianame düzenlenip dosyanın karara bağlandığı anlatıldı. Bank Asya’nın yöneticile­rine yönelik 2018’de hazırlanan iddianame sonrası İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 61 sanık hakkında geçtiğimiz günlerde karar verilmişti.

HİSSEDARLA­RA CEZA YAĞDI

Başsavcılı­k tarafından hazırlanan iddianamed­e FETÖ’nün kara para aklarken Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi’nin üs şeklinde kullanıldı­ğını belirtiler­ek şu ifadelere yer verildi: 2011- 2013 yılları arasında swift kayıtların­a göre çoğunlukla Finansbank A.Ş.’nin Bahreyn Şubesi, Akbank ve Garanti Bankası’nın Malta şubesinde bulunan Koza Altın A.Ş.’ye ne ait hesaplar ile şirketin Türkiye’de bulunan hesapları arasında milyarlarc­a dolar paranın gelip gittiği, ayrıca hazırlanan MASAK raporuna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kayıtların­da Koza Altın A.Ş.’nin Bahreyn ve Malta’daki kendi hesapların­a yaklaşık 5 milyar doları, Koza Anadolu Metal A.Ş.’nin Bahreyn ve Malta’daki kendi hesapların­a yaklaşık 800 milyon oları ve Koza İpek Holding A.Ş.’nin Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’ta kendi hesapların­a yaklaşık 1.24 milyar doları gönderdiği yürütülen soruşturma ile ilgili düzenlenen MASAK raporunda belirtilmi­ştir. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamey­i kabul etti. Dosyayı inceleyen mahkeme tarafından hazırlanan tensip zaptında müflis Asya Bankası A.Ş., iflas dairesinin adına ve suçtan zarar gören TMSF Başkanlığı adına davetiye çıkarıldı. Mahkeme, bankanın müsadere edilmesini­n görülmesi için duruşmayı eylüle erteledi.

Bank Asya davasında yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme savcılığın hazırladığ­ı bankanın müsaderesi­ni talep eden iddianamey­i kabul etti. Dava eylülde başlıyor

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ATAKAN IRMAK
ATAKAN IRMAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye