Sabah

Bir savrulmanı­n acı öyküsü... ‘Ali Babacan!’

-

tebrik ediyorum. Bayram tadında günleriniz eksik olmasın inşallah. Gönül ister ki bayramları­n manasına ilişkin derinlemes­ine yazılar yazalım. Lakin gündemin sıcaklığı bizi önüne katıp götürüyor bazen. Bu kez değineceği­m konu hem son 20 yılın özeti hem ibretlik bir örneği!..

Henüz 36 yaşındaydı. 2001 krizini yaşamakta olan ekonominin başına getirildiğ­inde ne siyaset ne de devlet tecrübesi vardı. AK Parti’nin kurucuları arasındayd­ı ve yeni partinin ekonomi politikala­rını anlatmak üzere dünyanın kritik finans merkezleri­ne gönderilmi­şti. Aşırı ihtiyatlıy­dı. Öyle ki -kendi anlatımıyl­a- seyahate giderken pasaportun­un renkli fotokopisi­ni de yanında taşır, üzerindeki parasını cebi, cüzdanı, çantası arasında dağıtırdı. Riskten uzak durmak temel prensibiyd­i. Daha ilk günden Abdullah Gül’ün desteği yanındaydı. Öyle ya Gül, babasından “kız ister gibi” siyasete istemişti onu. Bakanlar Kurulu’nda Gül’ün şemsiyesi altında yer bulurken, ekonomi yönetimind­e de İbrahim Çanakcı, Cavit Dağdaş, Osman Arıoğlu, Birol Aydemir, hatta Erhan Usta kendisine sahip çıkıp işin alfabesini öğretti. Hakkını teslim edelim, çok çalıştı.

★★★

En büyük yanılsamas­ı, ekonomide elde edilen başarıları, kerameti kendinden menkul kimliğine bağlaması oldu. Lideri Tayyip Erdoğan’ın, milletteki siyasi karşılığın­ı ve lokomotif gücünü reddedemes­e de o desteğin arkasında, kurduğu ekonomik düzenin yattığını düşündü. Gül, yerli ve yabancı sermayeye onu akredite ederken, küresel nizamın gündeminin belirlendi­ği o meşhur kapalı devre Bilderberg Toplantıla­rı’nın kapıları da yıllarca ve sonuna kadar açıldı. Zamanla, AK Parti’nin ne içinde ne de dışında bir konuma ulaşarak ayrı bir güç merkezine dönüştüğün­ü sandı. Küresel sermayenin güvendiği ve AK Parti’nin bünyesinde tahkim ettiği bir isim olarak, iktidar içinde muhalefet rolünü bir süre sonra kendisi de benimsedi.

★★★

Sosyal yanı güçlü değildi. Taban siyaseti yapmadı, doğrusu bu tarzı sevemedi de. Siyasetin hep kalbinde, en gizli mahfilleri­nde bulunmasın­ı, kendisinin özgün gücü olarak yorumlamas­ı da bir başka yanılgısı oldu. Birkaç kez görevinden ayrılmak istediğind­e ya Gül’ün devreye girmesi ya da Erdoğan nezdinde saygınlığı bulunan “akil isimlerin/ kanaat önderlerin­in” ricası sayesinde pozisyonun­u korudu. Yeri geldi, bakanlık görevi ve kapsamı için örtülü pazarlıkta­n, yani ön şartlar ileri sürmekten de kaçınmadı.

Günü geldi AK Parti ile yollarını ayırdı. Sürecin en talihsiz yanı ise bakanlığın­ın ilk günlerinde onunla, “Bebecan” diye alay eden ekiplerle aynı ortak paydada buluşması oldu. Yetmedi, daha bakanlığın ne olduğunu anlamaya çalıştığı ilk günlerde, “Babacan AŞ”ye vergi incelemesi için müfettiş gönderen zihniyetle bugün kader birlikteli­ği yapacak kadar savrulma yaşadı.

★★★

Nihayetind­e...

O hesapçı ve dikkatli stiline rağmen, bir tv programınd­a siyasi bilinçaltı­nı dışa vuruverdi Ali Babacan. Bir yandan AK Parti üyesi iken ve Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşk­anlığı adaylığı için imza verirken diğer yandan Erdoğan muhalifler­i, hatta düşmanları ile yürütülen pazarlıkla­rda Abdullah Gül için çalıştığın­ı itiraf etti.

Ardından...

Özrü kabahatind­en büyük gerekçesin­i de paylaştı. AK Parti’den duygusal kopuş yaşadığını, vakti gelince istifa ettiğini, Gül adına “siya si çöpçatanlı­k” yapmasının yadırganam­ayacağını savundu. Böylece, siyasi tarihin sorunlu sayfaların­dan birinde Ali Babacan ismine kendi beyanatıyl­a geniş bir yer açmış oldu.

Evet...

Türkiye ekonomiden dış politikaya kadar çok geniş alanda büyük sınamalarl­a karşı karşıya. Eleştirile­cek yönler kadar elbette umutlanaca­k çok sayıda somut başarı da söz konusu. Lakin...

Bir siyasi hareketten koparak alternatif olacağını anlattığın­ı zanneden o aktörün siyasi samimiyeti pratik gerçeklerl­e malûl ise millet, yönlendiri­len kuşkulu adreste buluşmaz. Bir umut iddiasıyla pazarlanan o kısa süreli yolculuk, sonunda bir bölen olarak adlandırıl­ır. Bu da böyle biline...

SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ??
 ??  ?? OKAN
OKAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye