Sabah

İstanbul’a özel önem: 118.500 KONUTU DÖNÜŞTÜRÜY­ORUZ

81 il, 973 ilçede afetlere karşı risk taşıyan tüm binaları kentsel dönüşüm kapsamına alarak yenilemeye devam ettiklerin­i belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İstanbul’da 118 bin 500 konutun dönüşüm çalışmalar­ını sürdürüyor­uz” dedi

-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 81 il, 973 ilçede afetlere karşı risk taşıyan tüm binaları kentsel dönüşüm kapsamına alarak yenilemeye devam ettiklerin­i belirtti. Bakan Kurum, ülke genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalar­ını SABAH’a anlattı.

16.5 MİLYARLIK KAYNAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’de İstanbul’da başlattığı kentsel dönüşüm seferberli­ğini “Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm” hedefiyle daha da hızlandırd­ıklarını belirten Kurum, “Kentsel dönüşümü Türkiye’nin tarihi, kültürel, ekonomik, coğrafi ve demografik faktörleri­ni göz önünde bulundurar­ak 6 başlık altında gerçekleşt­iriyoruz. Bunlar deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü, sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü, tarihi kent merkezleri ve meydanları­n dönüşümü, sanayi alanlarını­n taşınması ve dönüşümü, tarım köy projeleriy­le kırsal dönüşüm ve modern otopark alanları üretimi” diye konuştu. Bakan Kurum, kentsel

400 BİN BİNA DENETİMDE

Yapı denetim sistemiyle 2001’den bu yana 800 bin binayı denetledik­lerini anlatan Kurum, “Bu binalarda 6.1 milyon bağımsız birim var. Halen 400 bin binanın denetimine devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar­la binaların yüzde 55’ini güvenli hale getirdik” dedi.

bakanlık olarak sahada 118 bin 500 konutun dönüşümü için çalışmalar­ını sürdürdükl­erini anlatan Kurum, şunları söyledi: “İstanbul’da yeni yerleşim alanı olarak kullanılma­ya elverişli 49 rezerv alanımız var. Gaziosmanp­aşa, Kartal Orhantepe, Kadıköy, Üsküdar, Kâğıthane, Ataşehir, Maltepe, Bağcılar, Güngören, Zeytinburn­u, Eyüpsultan, Başakşehir, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı ve Hacıhüsrev’de yeni konutlar yapıyoruz. İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalar­ı kapsamında 5 milyar 702 milyon lira destek sağladık. Esenler’de rezerv yapı alanında 60 bin konut üretiyoruz. Fikirtepe’de terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri yeniden başlattık. Yeni Fikirtepe projesi kapsamında 15 bin konutun inşa çalışmalar­ını yürütüyoru­z. Üsküdar, Ferah Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi ve Küplüce Mahallesi’nde büyük bir kentsel dönüşüm gerçekleşt­ireceğiz. Üsküdar Belediyesi’yle beraber sahada tespit ve fizibilite çalışmalar­ımızı başlattık. Ferah ve Mehmet Akif Ersoy mahallerin­de bin 610 konut ve iş yerini, Küplüce’de ise 3 bin 102 konut ve iş yerini dönüştürme­yi hedefliyor­uz. Bu 3 mahallemiz­de de birer etap başlatmak suretiyle yılsonuna kadar en büyük kentsel dönüşüm projelerin­den birini de İstanbul’umuza Üsküdar’ımıza kazandırac­ağız.”

 ??  ??
 ??  ?? dönüşüm kapsamında bugüne kadar 16.5 milyar lira kaynak kullanıldı­ğını belirterek, “Diğer taraftan TOKİ Başkanlığı­mızla 19 yıl içinde 180 milyar lira yatırımla, 1.1 milyon konut ve 21 bin 764 sosyal donatı ürettik. Toplamda kentsel dönüşüm anlamında 2.5 milyon konutu vatandaşla­rımıza teslim ettik. Bu da 10 milyon vatandaşım­ızın can ve mal güvenliğin­i teminat altına almak demek. Şu anda da yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konutumuzu­n inşası devam ediyor” şeklinde konuştu.
dönüşüm kapsamında bugüne kadar 16.5 milyar lira kaynak kullanıldı­ğını belirterek, “Diğer taraftan TOKİ Başkanlığı­mızla 19 yıl içinde 180 milyar lira yatırımla, 1.1 milyon konut ve 21 bin 764 sosyal donatı ürettik. Toplamda kentsel dönüşüm anlamında 2.5 milyon konutu vatandaşla­rımıza teslim ettik. Bu da 10 milyon vatandaşım­ızın can ve mal güvenliğin­i teminat altına almak demek. Şu anda da yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konutumuzu­n inşası devam ediyor” şeklinde konuştu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Barış ŞİMŞEK
Barış ŞİMŞEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye