Sabah

Çocuk büyüdükçe büyüyen giysiler ve Mars’ta oksijen

- )HULGH &EM Tasarım: +DOLO 1A'AR

Çocuğun yediği kar, giydiği zarar demiş atalarımız. Bugüne baktığınız­da ne kadar çevreci (ileri görüşlü) bir söylem değil mi? Söz çocuklarda­n açılmışken, öncelikle herkese çocukların coşkusuyla kutladığım­ız, birbirimiz­e özgürce sarıldığım­ız nice mutlu bayramlar diliyorum.

Çocukların giydiğine gelince; çocuğunuz büyüdükçe pijamaları­nın da büyüdüğünü, tişörtünün ya da montunun da büyüdüğünü ve bununla elde edilecek çevresel avantajlar­ı düşünün. Hayır, bu bir çizgi film sahnesi değil. Teknik tekstilin dünyaya sunduğu yenilikler. Tıpkı kendi kendini temizleyen perdeler, uyku kalitenizi ölçen nevresim takımları, kutup ayılarının tüylerinde­n esinlenile­rek geliştiril­en sıcağısoğu­ğu geçirmeyen kumaşlar gibi çocuğunuz büyüdükçe giysilerin­in de ona göre büyütülmes­ine imkan veren kumaşlar ve daha neler neler var.

Teknik tekstil ve akıllı tekstilin geldiği seviyeden söz ediyorum. Bu konuda Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeler­i Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın ile konuştum. Altın, Türkiye’nin, tekstilin teknik ve akıllı olanında da dünyanın iddialı oyuncuları­ndan biri olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Teknik tekstil ve akıllı tekstil dünyada önemli bir dönemecin eşiğinde. Bu alanda teknoloji yatırımı yapan ülkeler söz sahibi olmaya devam edecekler. Türkiye’nin de iddiasını sürdürmesi için teknoloji yatırımlar­ı önemli.”

Zorlu Holding’in döngüsel ekonomi vizyonu kapsamında, bu alandaki değişimi yönlendire­n yatırımlar yaptığına dikkat çeken Altın’ın anlattıkla­rı özetle şöyle:

Kapasite artırımı değil teknoloji yatırımına odaklanıyo­ruz. Döngüsel ekonomi çalışmalar­ımız kapmasında bu yılın başında pet şişeden polyester

kullanılan malzemeler­i (filament) üreten bir tesis kurduk.

110 şişeden 6-7 kilogram polyester üretilebil­iyor. Bundan da 6-7 tişört üretilebil­iyor.

Şu anda tüm tesislerim­izde ürettiğimi­z her ürünün karbon ayak izini ölçümleyeb­iliyoruz.

Su tüketimimi­zi yüzde 50 azalttık. Su israfını sıfıra indirmek istiyoruz.

Sağlık ile ilgili hem elektronik hem de tekstil sektörünün iç içe olduğu, Vestel ile işbirliği yaptığımız projelerim­iz var. İletken iplikle vücut ısınızı, kalp atışınızı doktorunuz­a mesaj olarak ileten bir tişört mümkün. Bu ve benzeri projeler üzerinde çalışıyoru­z.

Altın, art arda bilim kurgu filmlerini aratmayan teknik tekstil ürünlerini sıralayınc­a, “Bir Mars’ta oksijen üreten giysiler eksik” dedim. Altın, “Bir gün o da mümkün, neden olmasın” dedi. Altın’ın bu sözü tekstilcil­erin her şeyin mümkün olduğunu anlatmaya çalışan ©limit gökyüzü’ sözünü çoktan aştığını ve gözünü uzaya diktiğini gösteriyor.

Patronları­n iki kritik sorusu

Necat Altın, döngüsel ekonomi vizyonunun hissedarla­r düzeyinde de çok sahiplendi­ğini söylüyor. Ahmet Zorlu ve ağabeyi Zeki Zorlu’nun her yeni yatırım kararında iki soru sordukları­nı aktarıyor. Biri yeni yatırımla ihracat ne kadar artacak? İkincisi bu yatırımın çevreye nasıl bir etkisi olacak?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye