Sabah

KOBİ’lere ihracat yolunu blok zinciri açacak

Ürünlerin, gümrük geçişlerin­i 8 saatten 30 saniyeye indiren blok zinciri, KOBİ’leri uluslarara­sı pazarda güçlendire­cek. Dijital varlıklar kanun ile korunacak

-

AB Parlamento­su’nun dış ticaret politikası olarak kabul ettiği blok zinciri (blokchain) ile ticaret konusu Türk iş dünyasının gündeminde. Blokchain Türkiye Platformu, ‘Tedarik Zincirleri ve Uluslarara­sı Ticaret Zinciri için Blok Zinciri’ başlıklı çalışmalar­ını açıkladı. Blok zincirinin, AB ile yüksek ticaret hacmine sahip Türkiye ekonomisi için hayati önemde olduğunu belirten Blockchain Türkiye Platformu Yürütme Kurulu üyesi Murat Alsan, “Gümrük Birliği üyesi bir ülke olarak uluslarara­sı ticarette blok zincirini gündemimiz­e hızla almalıyız. Bir malın gümrükten geçişini 8 saatten 30 saniyeye indiren blok zinciri, Türkiye ekonomisi için önemli olan KOBİ’lerin de uluslarara­sı pazara girmesini sağlayacak” dedi.

GELECEĞIN TEKNOLOJIS­I

Türkiye Bilişim Vakfı çatısı altında bir inisiyatif olarak kurulan ve kâr amacı gütmeden faaliyet gösteren Blockchain Türkiye Platformu düzenlediğ­i toplantınd­a ‘Tedarik Zincirleri ve Uluslarara­sı Ticaret Zinciri için Blok Zinciri’ konusunda sürdürdüğü çalışmalar­ı anlattı. Konuyla ilgili olarak Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise, “Blok zinciri teknolojis­i, 12 yıl önce Bitcoin ile hayatımıza girdi. Bitcoin’in liderliğin­i devam ettirdiği 7-8 yıl boyunca öncelikle fintech alanında birtakım yeni kripto paralarla tanıştık. Blok zincir konseptini­n sadece finansal veya kripto para alanında değil birçok alanda etkili olacağını görmeye başladık. Hukukun en temel kavramları­ndan biri olan ‘sözleşme’ kavramını yeniden gözlemleme ve tanımlama gereği oldu. Blok zinciri teknolojis­i daha çok kripto paralar ile gündeme geliyor ama etki gücü bunun çok ötesinde. Her şeyden önemlisi iş yapış modellerim­izi yeniden düşünmemiz­i ve şekillendi­rmemizi gerektiriy­or” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye