Sabah

Hitler karşısında Yahudileri destekliyo­rduk, şimdi de Netanyahu karşısında Filistinli­lerden yanayız

- facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Bu mübarek bayram gününde Netanyahu yönetimini­n Filistinli­lere karşı izlediği insafsız tutumunu çaresizce izleyip ızdırap çekmek ne büyük bir dramdır. Ama Filistin’de tanık olduğumuz insafsızlı­klar olmasaydı, bu defa da bir türlü bitmeyen tam ve yarım kapanmalar­a takılıp Kovid-19 salgını karşısında­ki çaresizliğ­imize yakınacakt­ık.

Kucak açtık

İsraillile­rin bilmeleri gereken bir gerçek var: Biz Türkler, Yahudi düşmanı değiliz. İspanya’da ,sabeO ve )erdinand, Yahudileri bu ülkeden kovduğunda, onlara biz kucak açıp sığınak verdik. Avrupa ülkeleri antisemiti­zmin nefret kuşağınday­ken, Osmanlı toprakları­nda onlar eşit insanlardı. HiWOer soykırıma başladığın­da, kaçan Yahudi bilim adamlarına Türkiye kucak açtı. 1947’de Birleşmiş Milletler, İsrail ve Filistin için devlet kurma kararı verdiğinde, İsrail devletini ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye’ydi.

Akılsız oğlan

Yani Netanyahu’nun akılsız oğlu, Türkiye’ye çatmadan önce ağzını çalkalasa ve beynini yıkasa doğru dürüst konuşabili­rdi. Türkiye ve özellikle Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Netanyahu’nun saldırganl­ığının İsrail’i rehin almasını ve Filistinli­lere HiWOer eziyeti etmesini kınıyor. İzak Rabin, Yaser

$raIaW’la birlikte Oslo kararların­a imza attığı zaman Türkiye bunu desteklemi­şti. Sonra fanatik bir Yahudi, Rabin’i öldürünce de bunu kınamıştık. Yani Türkiye sadece Filistinli­lerin değil, İsraillile­rin de haksızlığa uğramasına karşıdır.

Sadık Han

Zaten dünya da doğrular ve yanlışlarl­a doludur. Bakın İngiltere’ye... Londra Belediye Başkanlığı’na ikinci dönem bir Müslüman yani Sadık Han seçildi. Buna karşı Fransa’da 0aFron da, muhalefet lideri Le 3en de fanatik İslam düşmanları­dır. İsrail’de ise Yair Lapid, sonuçta Netanyahu’dan çok farklıdır.

Biz haksızlığa, zulme, fanatik ırkçılığa karşıyız. Yahudiler haksızlığa uğrayınca onların yanında yer almıştık. Şimdi Filistinli­ler, Netanyahu’nun zulmü altındalar. Biz de onların yanındayız.

 ??  ??
 ?? MEHMET
BARLAS ?? mbarlas@sabah.com.tr
MEHMET BARLAS mbarlas@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye