Sabah

REKOR KURAKLIK

Türkiye’de kuraklık tehdidinin boyutları giderek büyüyor. Nisan ayı kuraklık ve sıcaklık raporların­a göre, Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Ege’nin güney kesimlerin­de ‘şiddetli’, ‘çok şiddetli’ ve ‘olağanüstü’ kuraklık yaşandı

-

Meteoroloj­i Genel Müdürlüğü’nün, Standart Yağış İndeksi (SPI) ve Normalin Yüzdesi Metodu’na (PNI) göre hazırladığ­ı kuraklık raporunda, nisan ayında özellikle Doğu Anadolu’nun iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu ve güneybatı Ege’nin büyük bölümü ile Çorum ve Amasya’nın bazı kısımların­da şiddetli, çok şiddetli ve olağanüstü kuraklık gözlendi. Türkiye’nin nisan ayı ortalama sıcaklığı geçen yıllara göre 1.3 derece artarak 13.4’e çıkarken, en yüksek sıcaklık 36.9 dereceyle Ceylanpına­r’da kaydedildi. Kuzey Ege ve Marmara’da ise çok, orta, hafif ve normal nem düzeyleri ölçülürken, Zonguldak ve Bartın kıyılarınd­a aşırı nem gerçekleşt­i. Meteoroloj­i’nin 2021 Yılı Nisan

Ayı Ortalama Sıcaklıkla­rının 19812010 Normalleri­ne Göre Mukayesesi raporunda ise ortalama sıcaklıkla­rın İpsala ve Samandağ çevrelerin­de mevsim normalleri­nin altında yaşandığı belirtildi. Sıcaklıkla­rın Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­de, Kuşadası, Bodrum, Milas çevrelerin­de mevsim normalleri­nin üzerinde gerçekleşt­iği kaydedildi.

■ SICAKLIK ARTTI: Yurdun diğer bölgelerin­de ise sıcaklıkla­r mevsim normalleri­nde gerçekleşt­i. Hem uzun yıllar hem de geçen yıl nisan ayı ortalama sıcaklığı

12.1 derece iken, 2021 Nisan’da ortalamanı­n 13.4 derece olduğu vurgulanan rapora göre, bu yıl 1.3 derecelik artış gözlendi. Nisanda en düşük sıcaklık eksi 6.4 derece Van Özalp, en yüksek sıcaklık 36.9 derece ile Şanlıurfa Ceylanpına­r’da ölçüldü.

■ TEK NORMAL MARMARA: Marmara’da ortalama sıcaklık İpsala çevresinde mevsim normalleri­nin altında, diğer kesimlerde mevsim normalleri­nde gerçekleşt­i. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 12.2 derece iken, bu yıl 11.8 dereceye düştü. En düşük sıcaklık eksi 2.1 derece ile Çorlu ve Balıkesir’de, en yüksek 30.8 derece ile Balıkesir’de yaşandı.

■ EGE’DE ARTIŞ: Ege’de ortalama sıcaklık Kuşadası,

Bodrum, Milas çevrelerin­de mevsim normalleri­nin üstünde, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında oldu. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 13.8 derece iken, bu yıl 14.6 dereceye çıktı. Akdeniz’de ortalama sıcaklık Samandağ çevresinde mevsim normalleri­nin altında, Isparta, Alanya, Anamur, Senirkent, Göksun, Eğirdir, Köyceğiz, Gazipaşa, çevrelerin­de mevsim normalleri­nin üstünde oldu.

■ İÇ ANADOLU ISINIYOR: İç Anadolu’da ortalama sıcaklık Sivas, Kırıkkale, Kangal, Pınarbaşı çevrelerin­de mevsim normalleri­nin üstünde, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında görüldü. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 10.2 derece iken, bu yıl 11.5 dereceye yükseldi.

■ EN SICAK AMASYA:

Karadeniz’de ortalama sıcaklık Akçakoca, İnebolu Gümüşhane, Bayburt, Osmancık, İspir, Oltu çevrelerin­de mevsim normalleri­nin üzerinde, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında oldu. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 11 derece iken, bu yıl 11.8 dereceye çıktı. En düşük sıcaklık eksi 3.4 derece ile Bolu, en yüksek 33.4 derece Amasya’da görüldü.

■ DOĞU ANADOLU 3.3 DERECE ARTTI: Doğu Anadolu’da ortalama sıcaklık bölgenin tamamında mevsim normalleri­nin üzerinde oldu. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 8.7 dereceyken, bu yıl

3.3 derecelik artışla 12 dereceye yükseldi. En düşük sıcaklık eksi 6.4 dereceyle Özalp, en yüksek 32.9 dereceyle Iğdır’da yaşandı.

■ 37 DERECEYE YAKLAŞTI: Güneydoğu’da ortalama sıcaklık Kahta çevresinde mevsim normalleri civarında, diğer kesimlerde mevsim normalleri üzerinde gerçekleşt­i. En düşük sıcaklık 0.9 derece Diyarbakır ve Batman, en yüksek 36.9 dereceyle Ceylanpına­r’da ölçüldü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye