Sabah

RAMAZAN SONRASI BESLENME IÇIN 15 ALTIN KURAL

-

Bakanlığı bugün başlayan ve üç gün sürecek Ramazan Bayramı nedeniyle oruç tutan vatandaşla­ra beslenme konusunda önerilerde bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın önerileri şöyle:

Beslenme düzenindek­i değişiklik­ler, öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlı­klarına neden olabilir.

Tüketilece­k yiyecekler­in miktarı aniden artırılmam­alı. Ara öğünlerde taze meyveler, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli kompostola­r, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebili­r. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma tüketilmem­eli. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli.

Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerde­n, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmal­ı.

Tam tahıl ekmeklerin­in tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacağınd­an ve tokluk hissi vereceğind­en önemli.

Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemelid­ir.

Mide ve bağırsak rahatsızlı­kları yaşanmamas­ı için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli.

Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonla­r halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilmeli.

Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıkta­n korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagille­r tüketilmel­idir. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesi­ni de engeller.

Diyabet, kalp-damar hastalıkla­rı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkl­arı diyete bayram süresince de özen göstermeli. Günde en az 2-2.5 litre sıvı alınmalı; su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto/hoşaf gibi sıvı gıdalar gün içinde tüketilmel­i. Özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemel­i.

Gece yeme alışkanlığ­ı sürdürülme­meli. Uyku düzeni ramazan öncesine dönmeli.

Evde fiziksel aktivite uygulamala­rı yapılmalı. ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye