Sabah

Filistin’de sistematik zulüm devam ediyor

- hasan.yalcin@sabah.com.tr HASAN BASRİ YA/dI1 SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

İsrail bunu neden yapıyor? Aslında cevabını pek bilmediğim­iz bir soru değil. Zira İsrail bunu hep yapıyor. Ama kafalarımı­z bazen karışık.

Bu yılki saldırılar­a sebep olarak İsrail’de yaşanan seçim karmaşası gösteriliy­or. Koalisyon pazarlıkla­rında Filistinli bazı vekillerin, Netanyahu karşıtı bir koalisyona destek verme ihtimali vardı. İsrail bu tür bir saldırıyı başlattığı­nda o ihtimal ortadan kalktı. Dolayısıyl­a kimileri bunu Netanyahu ve İsrail devletinin koalisyon çalışmalar­ına bir müdahalesi olarak görüyor.

Ama esasen biz biliyoruz ki, İsrail’in bu ramazan saldı rıları sadece bu yıla ait bir durum değil ki. Her yıl özellikle de ramazanın son 10 günü sistematik biçimde saldırıyor. Hedefi de Filistinli­lerin direniş gücünü kırmak. Sürekli ve bilinçli olarak kutsal gün ve gecelerde şiddet kullanarak Filistinli­leri uzun yıllara yaydığı bir bezdirme stratejisi­ne tabi tutuyor. Umutlarını kırmaya ve hayatı onlar için yaşanmaz hale getirmeye çalışıyor.

İsrail bu süreçlerde inisiyatif­i elinde bulundurma­ya özel bir önem verir. Zaman zaman saldırılar­ı hızlandırı­r. Zaman zaman barış müzake resine giriyormuş numarası

çeker. Bu esnada dünya bir önceki zulmü unutur. İsrail’in o zulüm esnasındak­i kazanımlar­ını normal görmeye başlar. İsrail onlarca yıla ve hatta binlerce yıla yayılmış bir stratejiyi adım adım takip eder.

Unutan biziz. Onlar değil.

Her ramazan belki bu yıl saldırmazl­ar diye uman biziz. Onlar ne yapacağını çok iyi bilir. Saldırılar her durduğunda bir daha başlayacağ­ını unutan biziz, İsrail değil. Bunca yıldır nasıl ilerlediği­ne kısaca bir bakın.

Batı medyasının halleri

Bu da bilmediğim­iz, alışık olmadığımı­z bir durum değil. Batı medyası hunharca katledilen 14’ü çocuk 53 Filistinli­yi konuşmak yerine Hamas’ın cevap verme çabasını konu ediniyor. İsrail’in tek taraflı sal dırılarını karşılıklı çatışma olarak sunuyor. İsrail savaş uçaklarını­n saldırılar­ına rağmen olayları sadece polisiye olaylar olarak göstermeye çabalıyor.

Sözüm ona polisle gençler çatışıyorm­uş. Bunu da bir kenara not edin. Batı medyası da neyi neden yaptığını çok iyi biliyor. Onların değil, bizim kafamız karışık. İçimizde Batı medyasının objektif habercilik falan yaptığını düşünenler olabilir. Ama bunun doğru olmadığını en iyi Batılılar kendileri biliyor.

Arapların sorumluluğ­u

Ama bizde de var her fırsatta Arapları aşağılamay­a çalışan ırkçılar. Yüzyıllık nefret dili ve söylemi bugünlerde yine devreye giriyor. Birileri kendi söyledikle­ri ve sorgulanam­az sandıkları yalanlar üzerinden sıradan Arap insanına hakaret ediyorlar. Neymiş? Araplar buna kendileri sebep olmuş.

“Kukla Arap rejimleri sorumludur” deseler anlarım. Ama doğrudan Arap insanların­ı sorumlu tutuyorlar. Halbuki Arap insanları kendi ülkelerini­n kaderine müdahale edemeyecek kadar ezilmiş haldedir. Batı’nın yarattığı kukla rejimlerce sürekli baskı altında tutulan bir toplumu suçlayamaz­sınız, sorumlu tutamazsın­ız. Uluslarara­sı siyaset, toplumları­n değil devletleri­n arenasıdır. Bu nedenle “Asıl sorumlu Arap devlet baş kanlarıdır” diyebilirs­iniz. Ama onlar bile Batı’nın birer kuklası değil mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye