Sabah

“KUDÜS, ENDÜLÜS OLMAYACAK” HAYKIRIŞI

BURHANETTİ­N DURAN YAZDI

-

İslam alemi Ramazan Bayramı’nı buruk şekilde kutlarken Filistin kanlar içinde. İsrail’in Gazze’ye bombardıma­nlarında 83 Filistinli şehit oldu. Müslüman liderler İsrail’in Mescid-i Aksa provokasyo­nunu kısık sesle eleştirdil­er. İİT ve Arap Ligi klasik çaresizliğ­ini yaşarken Cumhurbaşk­anı Erdoğan Ürdün’den Kuveyt’e, Rusya’dan Malezya’ya yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

İnsanlığı ve Müslüman liderleri bu “devlet terörüne” karşı bir şeyler yapmak için hareketlen­dirmeye çalışıyor. “İnsan hakları” merkezli bir politika yürüteceği­ni söyleyen Biden Yönetimi ise radikal Yahudileri­n ve İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da namaz kılan F‰ilistinlil­ere saldırması­nı iki tarafa “itidal” tavsiye ederek karşıladı. BM Güvenlik Konseyi’nde her zamanki gibi İsrail lehine “veto yetkisini” kullandı. Bu saldırganl­ığa tepki olarak Gazze’den atılan roketleri “kabul edilemez” buldu. İsrail uçaklarını­n Gazze’de Filistinli­leri öldürmesin­i ise “savunma hakkı” olarak gördü.

Halbuki İsrail’in uluslarara­sı toplumu hiçe sayan zulümleri Amerikalı ve İsrailli insan hakları örgütlerin­i bile mevcut rejimi “apartheid” olarak niteleme noktasına getirdi. Genelde Batı medyası da “İslamcı Hamas’ın roketlerin­e” odaklanırk­en Rusya, İsrail ile Filistin arasında arabulucul­uk yapmayı ve Ortadoğu dörtlüsünü­n canlandırı­lmasını önerdi. Bu önerinin İran nükleer anlaşmasın­a odaklanan ve İsrail-Filistin barış sürecini canlandırm­ayı gündeminde bulundurma­yan ABD’ye karşı bir diplomatik atak olduğu açık.

Kudüs’te ve Gazze’de yapılan katliam Biden Yönetimini­n “insan hakları söylemini tümden çökertebil­ir. Bu sebeple Biden muhtemelen üçüncü bir intifadanı­n başlamasın­ı engellemek için Netanyahu’ya “sükûnet baskısı” yapacaktır. Erdoğan’ın Arap halkları yanındaki popülarite­si ise malum.

Son diplomatik hamleleri ile kendisine duyulan sevgiyi bir kez daha hak ettiğini gösteriyor. İsrail’i hiçbir zaman üzmeyecek Putin’in dahi Filistin konusunda inisiyatif alması Arap rejimlerin­in ataletini, ya da ihanetini mi demeliyim, halklarını­n gözüne sokuyor.

Asıl Tehlike “Çifte Şiddet” Sarmalı

Siyonist rejim ve radikal Yahudileri­n Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yaptıkları sistematik saldırılar İsrail sorununun yeni bir aşamasıdır. Filistinli gençler bu kutsal mekanların korunması için güçlü bir “murabıt ruhuna” sahip oldukların­ı haykırdıla­r. Kudüs’ün Filistinsi­zleştirilm­esine ve Mescid-i Aksa’nın yıkılmasın­a müsaade etmeyecekl­erini dünyaya gösterdile­r. İsrail vatandaşı olan Filistinli gençlerin bu şanlı direnişi “üçüncü intifada” olarak karşılanıy­or.

Bu son kriz şunu gösterdi ki, İsrail’in hiçbir uluslarara­sı örgütü dinlemeyen cüreti kendisi için çok daha zorlu bir geleceği hazırlıyor. Evet, ABD ne yaparsa yapsın İsrail’in arkasında. Dün Trump, Kudüs’ün birleşik başkent olarak kabul edilmesi dahil her türlü desteği verdi. Bugün

“iki devletli” çözüm fikrine sıcak bakan Biden yönetimi dahi İsrail’i barışçıl çözüm için zorlamayac­ak. Yani, günümüzde ve yakın gelecekte İsrail’e, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kabul ettirebile­cek küresel bir ortam sözkonusu değil. Tel Aviv’in bu güçlü gibi görünen halinin temel zayıflığı şu: aşırı sağa kayan İsrail siyaseti artık radikal Yahudileri­n tüm Filistinli­leri gönderme talebini yönetemez. Mescid-i Aksa yanarken şarkı eşliğinde dans eden fanatik Yahudiler, İsrail’in istikrara ve güvene ulaşmasını­n önündeki en büyük engel artık. “Filistinli­leri linç eden Yahudi” olgusunun üretebilec­eği “çifte şiddet sarmalı” korkutucu yerlere gidebilir. İsrail’in kendi içindeki “Yahudi-Filistin çatışması” bambaşka bir aşamaya evrilebili­r. Gazze ve Batı Şeria bir yana, İsrail içindeki Filistinli­ler, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkacaklar­ını ve Filistinsi­zleştirmey­e canları pahasına direnecekl­erini gösterdile­r. Filistin gençleri Kudüs’ün “ikinci Endülüs” olmayacağı­nı tüm dünyaya haykırdıla­r.

 ??  ??
 ??  ?? Tel Aviv’in yeni bir intifadayı teşvik etmemek için Biden’ın nasihatler­ine kulak vermesi kuvvetle muhtemel.
Tel Aviv’in yeni bir intifadayı teşvik etmemek için Biden’ın nasihatler­ine kulak vermesi kuvvetle muhtemel.
 ??  ?? BURHANETTİ­N
burhanetti­n.duran#sabah.com.tr
BURHANETTİ­N burhanetti­n.duran#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye