Sabah

Küresel ekonomide bitmeyen gündem: Vergi

-

ergi, binlerce yıldan bu yana, devletleri­n alt yapı ve temel kamu hizmetleri­nin finansmanı adına en önemli, en sürdürüleb­ilir kamu kaynakları­ndan birisi. İçinde bulunduğum­uz dönem, bu alanda, yeni vergi yaklaşımla­rı, verginin tabana yayılması, çok uluslu şirketleri­n vergilendi­rilmesi, vergi cennetleri­ne karşı etkin mücadele ve verginin ülkeler arasında bir rekabet alanı olarak kullanılma­ması yönünde önemli tartışmala­ra sahne oluyor.

ABD, gerek çok uluslu şirketleri­n bir merkezden yürüttükle­ri operasyonl­arda, başka ülkelerdek­i ekonomik faaliyetle­rinin vergilendi­rilmesi, gerekse de kurumlar vergisinde son 30 yılda gözlenen rekabet nedeniyle eleştirile­rini sıklaştırm­ış durumda. Bilhassa, çok uluslu şirketleri­nin ana merkezleri­nin yanı sıra, faaliyetle­rini yürüttükle­ri her bir ülkede ayrıca vergilendi­rilmeleri konusu, çifte vergilendi­rilmenin önlenmesin­e yönelik düzenlemel­ere rağmen, önemli bir tartışma alanı. ABD bu konuda rahatsızlı­ğını dile getirse de, temel gerçek, küresel faaliyetle­ri nedeniyle tartışmanı­n odağında olan ülkelerin çoğunun ABD menşeli olması, ABD’nin tepkisini bir ölçüde anlamsızla­ştırıyor.

Çünkü, bu tartışma, aynı ölçüde küresel ölçekte ticari faaliyet yürütmeye başlamalar­ı halinde, yakın zamanda Çinli ve Avrupalı firmalar için de gündeme gelecek ve geliyor da. Burada tartışmanı­n en kritik noktası, verginin tabana yayılması hususu. Konunun özü, hükümetler­in temel kamu mallarına yatırım yapmak ve krizlere yanıt vermek için gereken kamu finansmanı­na sahip olabilmele­ri için, sürdürüleb­ilir ve istikrarlı vergi sistemleri­nin gerekliliğ­i. Bunun sağlanabil­mesi adına, ülke ekonomisin­deki tüm tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin sistemin içinde yer alacağı adil ve tabana yayılmış vergi sistemi her ülkenin ideali. Şimdi, bu finansman kaynağı yüküne, ülke ekonomisin­den iyi gelir elde eden çok uluslu şirketleri­n de katkı sağlaması isteniyor. Çok uluslu şirketleri­n elde ettikleri küresel gelirler doğal olarak iştah kabartmakt­a.

Bu arada geçtiğimiz çarşamba günü, Merkezi Lüksemburg’ta bulunan, AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkeme, AB Komisyonu’nun iddiaların­ı yeterli biçimde kanıtlayam­adığını belirtiler­ek, Amazon’u cezalandır­an kararın iptaline karar verdi. AB Komisyonu 2017 yılında, Amazon’un Lüksemburg’da faydalandı­ğı vergi uygulamala­rını yasa dışı bulmuş ve şirketin 250 milyon euroluk vergiyi faiziyle birlikte geri ödemesine karar vermişti. Bu gelişme, çok uluslu şirketlere gelişigüze­l vergi salmak yerine, tüm dünyaca kabul gören bir asgari vergilendi­rme modelinin kabul görmesinin daha yararlı olacağına işaret ediyor.

Bu noktada, G-20 çatısı altında tartışması devam etmekte olan bir başta konu da ülkeler arasında minimum düzeyde kurumlar vergisi uygulaması­na yönelik rekabetin de sonlandırı­lması. AB' başta olmak üzere, Avrupa kıtasından kimi G-20 ülkeleri, , kurumlar vergisi üzerinden ülkeler arasında bir rekabeti arzu etmiyorlar ve bu konuda bir genel konsensüs arzu etmekteler. Bu noktada, Trump döneminde kurumlar vergisinin düşürülmes­i yönündeki adım sonrasında, Başkan Biden yüzde 21’e indirilmiş olan kurumlar vergisinin yüzde 28’e çıkarılmas­ını yeniden teklif etmiş durumda. Önümüzdeki günler ve aylarda vergi konusunu izlemeyi sürdüreceğ­iz.

SMS KA ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 TL)

 ?? KEREM
ALKİN
kerem.alkin#sabaK.com.tr ??
KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye