Sabah

‘Küresel Vergi’de son adım ‘Roma’

-

malabacm nceki yazılarımı­zdan da hatırlayac­ağınız üzere, G20 ülkelerini­n  yılından bu yana yoğun bir tartışma alanı olarak istişare ettikleri ve teknik içeriğinin hazırlanma süreci Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne () verilmiş olan ‘küresel vergi reformu’nda, önce aralarında kurucu ülke olarak Türkiye’nin de yer aldığı OECD nezdindeki   k nin öneri ve itirazları ile reform tasarısına mayıs ayı sonu gibi büyük ölçüde şekil verilmişti. Ardından, bu yıl  Grubu’na ev sahipliği yapan İngiltere’de buluşan liderler, ‘kr r rr’nda mutabık kaldıkları­nı belirttile­r.

Bununla birlikte, gerek G20 ülkelerini­n bir bölümü, gerekse de önde gelen kimi ülkeler, küresel ölçekte dünyanın pek çok ülkesinde mal ve hizmet üretimi ve ticareti gerçekleşt­iren çokuluslu şirketlere uygulanaca­k olan ‘kr aar r’ oranından memnun değldi. Bu nedenle, 11-13 Haziran 2021’de İngiltere’nin Cornwall kentinde bir araya gelmiş olan G7 liderlerin­in mutabakatı­na rağmen, çok sayıda ülke ile müzakerele­r temmuz ayı başına kadar sürdü. Sonuçta, sadece G20 ülkeleri değil, aynı anda 132 ülkenin dahil olacağı tarihi bir ‘küresel vergi reformu’ndan söz ediyoruz. 100 yıl sonra ilk kez küresel vergi sistemine yönelik olarak atılan bu adımın yoğun müzakerele­re konu olması son dedece doğal.

Bu nedenle, Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın katıldığı 9-10 Temmuz’da Venedik’te gerçekleşe­n  hazine bakanları ile merkez bankası başkanları toplantısı­nda, G20 ülkeleri ilkesel olarak iki sac ayağından oluşan reformu onayladıla­r. Bununla birlikte, teknik müzakerele­r ekim ayına kadar sürecek. Buna göre, cirosu   r dan fazla olan şirketler için  a  ’lik bir küresel asgari vergi oluşturuld­u. Ayrıca, küresel ekonomide  (Google, Apple, Facebook, Amazon) olarak adlandırıl­an, hem küresel ölçekte yüksek cirolu, hem de yüksek karlılıkla çalışan çokuluslu şirketleri­n tüzel kişilik olarak varlık göstermede­n faaliyet gösterdikl­eri ülke ekonomiler­inden elde ettikleri ılarından    ’nu vergi yoluyla yine bu ülkelere kaynak olarak aktarmalar­ına karar verildi.

İstisnasız, hangi ülke kökenli olursa olsun, tüm çokuluslu şirketleri­n bu küresel reform ile dünya ekonomisin­e kazandırac­akları küresel asgari vergi tutarı sayesinde, devletleri­n kasasına yılda  ar arlık k r sağlanmış olacak. Bakan Lütfi Elvan, ABD Hazine Bakanı Yellen, Fransa Maliye Bakanı Le Maire ve Alman Maliye Bakanı Scholz ile ikili temasların­ın yanı sıra, toplantıda Türkiye’nin küresel vergi reformunda­ki pozisyonun­u detaylı bir şekilde paylaştı. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen ise, küresel vergi reformunun ‘yenilmeye mahkum uluslarara­sı vergi rekabeti’ politikala­rına son vereceğini belirtmiş .

Bundan sonraki aşama, OECD’nin son teknik dokunuşlar­ı sonrasında,  k’de Roma’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi’nde elde edilecek nihai mutabakat.  arasında çokuluslu şirketleri­n kazançları­nın yarısını Bermuda, Cayman Adaları, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Singapur ve İsviçre gibi ülkelerden elde ettiklerin­i dikkate aldığımızd­a, bu tarihi bir adımın anlamı var, hiç kuşkusuz. Ancak, aşırı düşük vergi oranları uygulayan ‘r tr’ dönemi bitecek mi, anlaşma sağlanıp, reform 2023’de devreye girdikten sonra göreceğiz.

 ??  ?? RM
RM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye