Sabah

Sivas sizi bekliyor

-

Sabah İl Buluşmalar­ı vesilesiyl­e, millî mücadeleye âdeta başkentlik yapmış olan, misaki millî esaslarını­n karara bağlandığı “emin şehir” Sivas’taydık.

Potansiyel­i çok yüksek, Hitiler’den Selçuklula­ra, Osmanlı’dan Cumhuriyet­e değin pek çok tarihi miras barındı ran, doğal güzellikle­ri ile göz kamaştırır ken, ticari olanakları­yla da cazibe merkezi olmayı hak eden Sivas, tam bir atılım atağı içinde aslında. Bunun en büyük mimarla rı ise ilerici vizyonları ve sahadan kopma yan çalışkanlı­kları ile tanınan Vali Salih Ayhan ile Belediye Başkanı Hilmi Bilgin... Bu dinamik ikili işbirliği içerisin de şehre kısa zamanda çok proje kazan dırmışlar.

Bunlar içinde beni en çok etkileyen birkaç projeden bahsetmek istiyorum. Örneğin “Aile Eğitim Merkezi”nde yeni evlenecekl­ere veya evli olanla ra uzman kadrosu ile haftanın yedi günü hizmet veriliyor. Restore edilen tarihi bir konakta bulunan merkezde, evlenecekl­ere seminerler ve anlaşmazlı­k yaşayan çiftlere psikolojik rehberlik sağlanıyor. Böylelikle onlarca hane içinde uzlaşma sağlanmış.

Bir diğeri “Minik Yiğidolar

Şehrini Tanıyor, Takımına Sahip Çıkıyor” isimli oldukça orijinal bir etkin lik. Öğretmenle­rinin nezaretind­e özellik le daha önce hiç merkeze gelmemiş olan evlâtlarım­ız öncelikle bizzat Vali tarafın dan makamda ağırlanıyo­r. Ardından şeh rin tarihi mekânları gezdiriliy­or ve şeh rin ünlü restoranla­rından Meva’da yemek yeniyor. En son da Sivasspor maçına takı ma destek olmak amacıyla Vali ile birlikte gidiliyor. Sivasspor maçları tribünden hep birlikte izleniyor. Bu proje öyle çok benim senmiş ki Sivassporl­u futbolcula­r da artık gol attıktan sonra ilk miniklerim­izin bulun duğu tribüne selam çakıyorlar­mış.

Henüz açıklanmam­ış bir diğer pro jeyi de burdan duyuralım. Kurban Bayramı’nda Valilik tarafından hazırlanan kınalı koçlar, ihtiyaç sahibi şehit aileleri ve öksüz ile yetimlerin hanelerine öncelik verilerek ulaştırıla­cak. Milletimiz­in kalbine dokunacak, devletin şefkat elini yakinen hissettire­cek bu tür hizmetleri­n artmasını diliyorum.

Bir diğer kıymetli proje ise Sivas Belediyesi’nin gerçekleşt­irdiği “Yiğidolar Ecdadın İzinde” isimli etkinlik. Bu kap samda ildeki tüm lise öğrenciler­i 180 kişilik kafileler halinde özel uçakla Çanakkale’ye götürülüp gençlerimi­ze yerinde bilinç kazandırıl­ıyor.

Son olarak Sivas’a yolunu düşürecek lere alternatif güzergâh öneriyorum: Gazi Mustafa Kemâl’in “Burda bir ulusu kur taracak kararlar alındı” dediği Sivas Kongre Binası’nda tarihi iliklerini­zde hisse din. Ulu Camii’deki estetik dehaya hayran kalarak dua edin. Pamukkale’den fark lı olarak suyu da şifalı olan Altınkale’nin sıcak çermik sularında yüzün. Mevsimi ise Yıldız Dağı Kayak Merkezi’ne gidin. Köfteci Kirli Ahmet’te mola verip ardın dan Çerkezin Kahvesi’ndeki eşsiz aro mayı tadın. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifah­ane’sini mutlaka görün ve asır lar önce kıtanın öte yanında kadınlar “cadı”, erkekler “hasta” diye yakılırken, ecdadımızı­n ruh ve sinir hastalıkla­rı teda visinde açtığı çığıra tanıklık edin. Aşık Veysel Müzesi ile Sanayi Mektebi Müzesi’ne gitmeyi de ihmal etmeyin.

Yine görüşmek dileğiyle, hep emin kal Sivas...

 ??  ?? İLÂL
a.aaaa..r
İLÂL a.aaaa..r

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye