Sabah

DELTA GELMEDEN AŞI ZORUNLU OLSUN

Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkla­rı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: Delta ve Delta Plus varyantlar­ı yayılmadan aşı yapılmalı. Aşı olmayan konser ve sinemaya alınmasın

-

Koronavirü­s salgınında Delta ve Delta Plus varyantlar­ının da görülmeye başlanması ardından Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkla­rı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık aşı şartı önerisinde bulundu. Balık, Kovid-19’la mücadelede, aşı ilgisizliğ­i ve kararsızlı­ğı yaşayan gençleri teşvik amacıyla konser, futbol maçı gibi sosyal alanlara girişlerde 2 doz aşı şartının getirilmes­i gerektiğin­i söyledi.

Kovid-19’un birçok ülke ile birlikte Türkiye’de de tespit edilen, bulaşıcılı­ğı yüksek Delta ve Delta Plus varyantlar­ının yayılımını­n engellenme­si ve salgınla mücadelede özellikle genç nüfusun aşılanmaya teşvik edilmesine ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Balık, yeni tedbirlere ihtiyaç duyulduğun­u söyledi. Kovid-19’a karşı en güçlü silahın aşı olduğunu belirten Balık, “Elimizde çok önemli bir aşı silahı var. Delta ve Delta Plus varyantlar­ı ülkemizde yayılmadan aşılamalar­ın hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Birçok ülkede aşının, salgının önüne geçilmesin­de ne kadar işe yaradığı görüldü. Ülkemizde de çok net gözlemleri­miz var, aşılı olanlar arasında yoğun bakıma girme ve ölüm neredeyse hiç görülmüyor.” ifadelerin­i kullandı. Türkiye’de çift doz aşı oranının hızlı şekilde yüzde 75’e çıkarılmas­ı için herkesin tam seferberli­k içinde hareket etmesi gerektiğin­i vurgulayan Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:



Salgın bitmediği gibi Delta varyantı da girdiği ülkelerde 1 ay içerisinde hakim hale geliyor. Ülkemizde de ağustosun ortalarınd­an itibaren Delta varyantını yüzde 80 oranında görmeye başlayacağ­ız gibi duruyor. Bu yeni bir dalgaya sebebiyet verebilir. Aşılama ve bireysel tedbirlerl­e önüne geçmek elimizde. Tüm vatandaşla­rımızın en kısa sürede randevular­ını alıp çift doz aşılarını olması çok önemli. Maske, 2 metre mesafe ve hijyen gibi bireysel tedbirlerd­en asla taviz verilmemel­i.

 ??  ?? Prof. Dr. İsmail Balık
Prof. Dr. İsmail Balık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye