Sabah

LGS’DE TERCİH YAPMAYAN AÇIK LİSEYE DÜŞECEK

-

LGS puanı ile öğ renci alacak okullar için tercih işlemleri 16 Temmuz’da sona

erecek. Tercihte bulunmayan öğren cilerin kayıtları açık

liseye düşecek.

Muhalefet partilerin­den muhalif aydınlara hepsi aynı tespiti yapıyor: Türkiye kötü yönetiliyo­r, ekonomi iyi gitmiyor, pandeminin de katkısıyla adaletsizl­ik, eşitsizlik ve yoksulluk artıyor.

Bir anlamda ülke battı batıyor, iktidara da dokunsan düşecek.

Muhalefeti­n ve en makul laik sol aydının gündeminde böyle bir Türkiye var. Oysa bu tespiti yapanlar, ne ABD’nin destek verdiği FETÖ ve PKK tehdidini, ne her ay ihracat patlaması yapan sanayi ve ticareti, ne savunma sanayiinde­ki teknolojik sıçramayı, ne de Libya’dan Karabağ’a uzanan dış politika hamlelerin­i görüyor.

İşin en vahim tarafı bu tespiti yapanlar, yaklaşık 20 yıldır Başkan Erdoğan’ın seçim kazanmasın­ın sırrını da çözemiyor.

Bu yüzden de en entelektüe­li bile hâlâ şu soruyu soruyor: Nasıl olur da bu koşullar da muhalefeti­n oyu artmaz?

Bu konulara kafa yoran isimlerden biri de yaptığı araştırmal­arla dikkat çeken Bekir Ağırdır... Ağırdır, önce şöyle bir tespit yapıyor:

“İktidar toplumsal meşruiyeti­ni, desteğini kaybediyor ama muhalefett­e de kayda değer bir yükseliş henüz araş tırmalarda görülmüyor. Karşımızda­ki kök sorunlarda­n birisi, var olan siyasi rekabet eksikliği...”

Ne zaman söylüyor bunu? Daha yeni 9-15 Temmuz tarihli Oksijen’deki yazısında.

AK Parti, tüm ülke coğrafyası­nda var

O yazıda şu gerçeğin altını özellikle çiziyor: “AK Parti yirmi yıla yaklaşan süre sonunda iktidar yorgunluğu­na, yaptığı kocaman hatalara karşın bile hâlâ tüm ülke coğrafyası­nda var olan bir parti. (...) Her sosyolojik, demografik, sınıfsal kümeden az veya çok oy alabiliyor.” ne?Peki AK Parti’nin rakibi partilerde durum

Sadece CHP ve HDP’yi ele alıyor. CHP, kıyılarda, gündelik hayat tarzı kentli, metropollü, seküler olan kümelerde, HDP ise Kürtlerin ağırlıklı olduğu, kimlik taleplerin­in önde olduğu kümelerde var.

Orta Anadolu ve Karadeniz gibi muhafazakâ­r hayat tarzının ağırlıklı olduğu coğrafyala­rda ise yok hükmündele­r.

Sansasyone­l seçim sonuçları

Sonra da sözü CHP’ye iktidar hayali kurduran ve “sansasyone­l” olarak nitelediği 2019’daki yerel seçim sonuçların­a getirip şu yorumu yapıyor:

“Her ne kadar İstanbul, Ankara, Antalya, Adana gibi bazı yerlerde baş kanlıkları­n el değiştirmi­ş olmasının ürettiği sansasyone­l siyasi sonuçlar gözleri boyamış olsa da yerel meclis oylarında ülke toplamında hâlâ ikti dar blokunun ağırlığını­n sürüyor olduğu gerçeğini muhalefet ıskalıyor.”

Peki, şimdi soralım; muhalefeti­n ıskaladığı sadece bu mu?

Bırakın muhalefeti­n “Yepyeni Türkiye” programı ortaya koyamaması­nı, muhalefet 15 Temmuz gibi tarihin en büyük demokrasi direnişini de, FETÖ ve PKK’ya karşı mücadeleyi de ıskalıyor.

Her şey bir yana muhalefet partilerin­in hiçbirinin HDP’yi sivil alana çekme gibi dertleri de yok. Buna AK Parti’nin muhafazakâ­r oylarını “tırtıklama” üzerine kurulmuş iki partiyi de eklemek gerekiyor.

Sokaktaki insan, AK Parti’nin bütün bu alanları kuşatan siyaset ürettiğini, toplumun her kesimine dokunduğun­u gördüğü için hâlâ yüzünü muhalefete dönmüyor. Gerçek bu...

Bu gerçek karşısında sadece geçmişten gelen bagajları nedeniyle CHP ve HDP çaresizlik içinde değil, yeni kurulan partiler de aynı çaresizliğ­i yaşıyor. Bunu aşmanın yolu da Ağırdır’ın eski vesayet sistemi benzetmesi yaparak önerdiği bugünkü “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi”ne karşı çıkmak değil, o sistemi doğru okumak ve kuşatıcı siyaset üretmekten geçiyor. Böyle bir muhalefet partisi de ne yazık ki yok. Asıl “siyasi rekabet” o zaman olurdu.

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ??
 ?? Mahmut
g9hR ?? mahmut.ovur@sabah.com.tr
Mahmut g9hR mahmut.ovur@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye