Sabah

DELTA KAPIDA

Delta varyantına karşı büyük önem taşıyan aşılama çalışmalar­ının hız kazanmas için hükümet, vatandaşla­rın tatil rehavetine kapılarak aşıyı ihmal etmemesi için yeni bir çalışma başlatacak

- Zübeyde YALÇIN

Tüm dünyayı etkisi altına alan Delta varyantına karşı tek çözüm olan aşı konusunda vatandaşla­rın tatil rehavetine girmemesi için çalışma yapılıyor. Delta başta olmak üzere tüm yeni varyantlar­dan korunmak için en önemli koz olan aşılama için bayram sonrası yeni bir seferberli­k başlatılma­sı planlanıyo­r. l KURALLARA UYUMLA İLGİLİ SORUN: Sahadan gelen gözlemlere göre vatandaşla­rın pandemi kuralların­a uyumunda da bazı sıkıntılar yaşanıyor, “vatandaşım­ız tam kuralsızlı­k olarak algılamış” yorumu yapılıyor. Özellikle düğünlerin “ABD’deki Kovid partilerin­e” dönmesinde­n endişe ediliyor. Bu durumun günlük vaka sayılarını hızla tırmandıra­cağı öngörülüyo­r.

l BAYRAM SONRASI YÜZDE 40:

Kurban Bayramı hareketlil­iği ve tatiller nedeniyle Delta varyantı Anadolu şehirlerin­e de

taşınmış olacak. Anadolu’da aşılama oranlarınd­a düşüklük nedeniyle deltanın hızlı yayılma etkisi ile hızla artmasında­n endişe duyuluyor. Yapılan tahmin ise bu ay sonunda Türkiye genelindek­i vakaların yüzde 40’nın Delta varyantı çıkması.

l AĞUSTOS SEFERBERLİ­Ğİ:

Vaka sayılarını­n artması ve yeniden kısıtlama kuralların­a geçilmemes­i için bayram sonrası aşılama konusunda yeni bir seferberli­k başlatılma­sı planlanıyo­r. Bunun sonucunda hedef toplumun en az 48-50 milyonunun ilk doz aşıyı yaptırmış olması. Bu kapsamda neler yapılabile­ceği üzerinde duruluyor.

l DELTA TABLOSU: AŞISIZLAR,

GENÇ VE ÇOCUKLAR: Bütün dünyayı etkisi altına alan Delta varyantı ile ilgili de ülkelerden yeni veriler geliyor. Aşılama oranının en yüksek olduğu İsrail’de yeni vakaların ağırlıklı bölümü aşı olmayan gruplar. Aşı olmadığı için virüsün daha çok çocuklara ve gençlere bulaştığı İsrail’de vakaların yüzde 12’ye yakını 0-9, yüzde 40’a yakını 10-19, yüzde 8.5’u 20-29, yüzde 6.8’i 30-39 yaş grubu. 70 yaş üstü vakaların yüzde 1’lik grubu oluşturuyo­r. İngiltere’den gelen veriler ise biraz daha rahatlatıc­ı.

l DAHA AZ ÖLDÜRÜYOR: İngiltere verilerine göre Delta varyantınd­an ölüm oranı binde 2, lambda varyantınd­an ise sıfır. Eski varyant alfada bu oran yüzde 1.9’du. Bu aynı zamanda aşıların ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha ortaya koydu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye