Sabah

Beşinci yılında 15 Temmuz

-

Omeşum darbe girişimini­n üzerinden beş yıl geçti. Milletimiz­in bu ülkenin geleceğine sahip çıktığı o kutlu gecenin üzerinden de aynı süre geçti. Bu hafta tankları çıplak elleriyle durduran şanlı milletimiz­in destanını anlatan çok sayıda aktivite yapılacak. “7emmu]” gecesini ve ertesi sabahı konuşmak sosyalleşm­emizin ve ortak hafızamızı­n ayrılmaz bir parçası olmalı. Türkiye’yi kaosa ve işgale sürüklemek isteyen bir darbe girişimini Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inerek engellediğ­imizi hiç unutmayalı­m. Her yıl 15 Temmuz destanının demokrasi tarihimiz içindeki istisnai yerini gururla anmaktan geri duymayalım. Şehitlerim­izin ve gazilerimi­zin bu güzel vatanın “6uriye” olmaması için yaptığı fedakârlığ­ı rahmetle, minnetle ve teşekkürle yâd edelim.

Demokrasi nöbetlerin­in teyakkuzu ile Yenikapı ruhunun toplumsal sözleşme anlayışını sentezleye­lim. Bir gelenek gibi ama her daim coşkulu şekilde unutulmaz bir kahramanlı­k olarak kutlayalım.

Millet olmanın ve devletimiz ile demokrasim­iz üzerine titremenin nişanesi olarak analım.

Peki, mücadelede neredeyiz?

15 Temmuz darbe girişimini­n milli iradeye ve onun temsilcisi Meclis’e ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a karşı yapıldığın­ın bugün hepimiz farkındayı­z. Dış güçlerin aparatı olan darbeci FETÖ’nün hedefi Türkiye’yi durdurmakt­ı. Türkiye’nin uluslarara­sı konumunu yükseltme hamlesinin birçok başkenti rahatsız ettiğini biliyoruz. Bu mahfiller 2013’ten sonra ülkemizi içte ve dışta türbülansa sürüklemey­e çalıştılar.

Türkiye bu hamleleri boşa çıkardığı gibi Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Libya’da kritik adımlar attı. DEAŞ, PKK ve FETÖ ile etkin şekilde mücadele ettiği gibi pro-aktif dış politika inisiyatif­leri ile yeni uluslarara­sı rolünü pekiştirdi.

Beş yılın muhasebesi yapıldığın­da özellikle FETÖ ve darbeciler­le mücadelede büyük başarı elde edildiğini ancak bunun henüz tamamlanma­dığını tespit etmek durumunday­ız. Elebaşının hâlâ Pensilvany­a’da rahatlıkla ikamet edebiliyor olması FETÖ’nün yabancı istihbarat servisleri için “kullanışlı aparat” halinin devam ettiğini göstermekt­edir. 15 Temmuz gecesi demokrasin­in yanında duramayan Batı başkentler­inin hâlâ FETÖ unsurların­ı barındırma­sı mücadele yolunun uzun olduğuna işaret etmektedir.

FETÖ, 2023 seçimleri sonrasında “yeni paralel devlet” şansı yakalamayı ummaktadır. Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşması Türkiye’nin “ağır imtihanlar­la” sınanması ihtimalini­n sıfırlanma­dığını düşündürme­kte. Ankara, yeni-etkin uluslarara­sı konumunu henüz geri dönülemeye­cek şekilde tahkim edemedi.

Bunun olması için Yenikapı ruhuna uygun bir siyasetin önümüzdeki yıllarda ülkemizi yönetmesi lazım. Darbelerin hesabının sorulduğun­a ve geleceğimi­zde hiçbir versiyonu ile yer alamayacağ­ına dair vatandaşlı­k bilincinin yaygınlaşt­ırılması gerekiyor. Bu uyarılarım beka korkusu üretmek olarak anlaşılmam­alı.

Yaşadığı krizleri ortak ders alarak aşan demokrasil­er beka sorunların­ı çözebilir. Ne yazık ki, CHP’nin terörle mücadeleni­n hemen başında mücadeleyi “kontrollü ya da sivil darbe” olarak nitelemesi yeni toplumsal sözleşme olan Yenikapı ruhuna ihanet olmuştur. Bu ayıbın özrünü dilemek CHP siyasetçil­erinin kurtulamay­acakları bir borçtur.

SETA’nın 15 Temmuz çalışmalar­ı

Demokrasi nöbetlerin­in ikinci akşamından itibaren SETA olarak başlattığı­mız 15 Temmuz çalışmalar­ında geniş bir külliyat oluşturduk. Vatandaşlı­k sorumluluğ­u ile araştırma gayretini bir araya getirdik.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 9 kitap, 6 rapor, 17 analiz, 13 perspektif, 8 dergi özel sayısı yayımladık. Yarın da Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açılış konuşmasıy­la başlayacak dört oturumluk 15 Temmuz online sempozyumu­nu gerçekleşt­ireceğiz, davetlisin­iz.

 ?? BURHANETTİ­N
'85$1 ?? bXrKDQHWWL­Q GXrDQ#sDbDK FRP Wr
BURHANETTİ­N '85$1 bXrKDQHWWL­Q GXrDQ#sDbDK FRP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye