Sabah

ABD, Afganistan’dan çekiliyor

-

Amerikan askerleri yirmi yıl sonra Afganistan’dan çekiliyor. Amerika’nın NATO müttefikle­ri ise haberi alır almaz tası tarağı toplayıp çıktılar.

20 yıllık bir işgalin ardından Afganistan’da nasıl bir siyasi kompozisyo nun ortaya çıkacağı merak konusu. Daha doğrusu birçok kimse endişeyle ne çıkacağı nı bekliyor.

Zira tüm işgal yıllarında Taliban varlığını korudu. Bugün Afgan yöneti mi, Amerika’nın desteği olmadan Taliban’a karşı pek varlık gösterecek gibi durmuyor. Taliban hazırlıkla­rını yaptı bile. Kâbil başta olmak üzere kontrol edemediği şehir mer kezlerini de ele geçirmeye çalışacakt­ır.

Afganistan işgali başından beri Taliban’a karşı konumlandı­rıla cak yerel güçler etrafında planlan dı ve uygulandı. Taliban yönetimini­n çökertilme­si esnasında Amerika neredeyse hiç asker kullanmadı ve çok az kayıp verdi. Rumsfeld’in mümkün olan en az sayıda askerle işgal stratejisi­ne uygun bir savaştı.

İlk başta Taliban yönetimi hızla çöktü. Fakat toplumsal, siyasi ve askeri olarak hiç bir zaman silinmedi. Çok az sayıda askerle ABD ancak belli şehir merkezleri­ni tutabildi ğinden Taliban varlığını sürdürdü. Amerikan kayıpları da gün geçtikçe arttı. 20 yılın sonunda toplamda 2000 civarında Amerikan askerinin öldüğü söyleni yor. Bu rakam Amerika için küçük bir rakam değil. Irak’taki kayıpları da 5000 civarınday­dı. Amerikalıl­ar böyledir. İşgal ettikleri topraklard­a yüz binlerce insan ölme sine rağmen onlar sadece kendi kayıplarıy­la ilgilenir. Ve kıyameti kopartırla­r.

Öyle ya da böyle Amerikalıl­ar, Afganistan’da daha fazla durmak istemi yor. Zaten uzun yıllardır dile getiriliyo­r du. Şimdi son bir takvime bağlandı. Somut hiçbir başarı olmadan çıkıp gidecekler. Ne Taliban tarihten silindi ne de Afganistan, Amerika’nın istediği gibi bir yer oldu. Aksine Taliban geri gelmek için kolları sıvadı. Afganistan yine harap halde. Tabii bugün Amerika’da çok az kimse bunu umursuyor. Aksine bir an önce çekip gitmenin peşindeler.

Birçok uzman, Taliban’ın 6 hafta için de Afganistan’ı ele geçireceği­ni öngörü yor. Doğru olabilir. Fakat kim gelirse gelsin Afganistan’da kaos hâkim ola cak gibi. Çünkü Amerika’nın çekilmesi, Afganistan’ın bir mücadele alanı olarak kal masına engel değil. Eğer iç dinamikler işle se belki uzun vadede kendi düzenini kurabi lirdi. Belki Taliban belki başkaları. Seversiniz sevmezsini­z. Ama kendi başına zaman için de bir şekil alırdı. Fakat şimdi öylesine bir güç boşluğu doğuyor ki, birilerini­n o boş luğa doğru akmaması imkânsıza yakın. Amerikalıl­ar gitti diye Afganlar huzur bula cak değil. Maalesef tarihlerin­deki işgal/müca dele/iç savaş sarmalları devam edecek gibi.

SMS: HB< yaz 4122’ye gönder.

 ?? HASAN BASRİ
<$/d,1 ?? KaVan.yaOFLn#VaEaK.FRm.Wr
HASAN BASRİ <$/d,1 KaVan.yaOFLn#VaEaK.FRm.Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye