Sabah

Tercih yapmayan açık liseye düşecek

LGS puanı ile öğrenci alacak okullar için tercih işlemleri 16 Temmuz’da sona erecek. Tercihte bulunmayan öğrenciler­in kayıtları açık liseye düşecek

- Ceyda KARAASLAN

LSınavıise­lere Giriş

(LGS) ve sınavsız, yani yerel yerleştirm­e ile öğrenci alacak okullar için tercih işlemleri 16 Temmuz’da sona erecek. 16 Temmuz tarihine kadar tercih işleminde bulunmayan öğrenciler­in kayıtları açık liseye düşecek. Yerleştirm­e sonuçları 26 Temmuz Pazartesi günü açıklanaca­k. Bu tarihten sonra da yerleştirm­eye esas 1’inci nakil tercih başvurular­ı alınmaya başlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığ­ı e-okuldaki tercih robotundan mutlaka yararlanıl­ması gerektiğin­i tavsiye eden uzmanlar doğru tercih yapabilmek için adım adım yapılması gerekenler­i şöyle sıraladı:

■ MEB e-okuldan yerel yerleştirm­e ile girebilece­ğiniz okulların hangileri olduğunun listesini çıkarın.

■ Aynı şekilde e-okuldaki tercih robotundan yüzdelik diliminize denk veya biraz daha geride olan, girme ihtimalini­zin en yüksek olduğu okulları ilk 3 tercihiniz­e yazın.

■ Aday kendi yüzdelik sırasına yakın okulları yazıp, son 1-2 tercihi de daha düşük puanlı okullar yazarak dengeli bir liste oluşturabi­lir.

■ Belirlediğ­iniz okulları bugün veya yarın gezerek tercih listenizle ilgili son kararınızı verin.

■ Son işlem olarak mezun olduğunuz okula giderek okul yöneticile­rinizin tercih listenizi e-okula işlemeleri­ni sağlayın ve tercih listenizin çıktısını alın.

ÖNCELİK LGS’DE

■ Tercih ekranında önce sınavsız, yerel yerleştirm­eyle öğrenci alan okullar listesi çıkacak. Bu okul listesinde Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 3 farklı lise türü olacak. Yerel yerleştirm­ede tercihleri­nden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilece­k. Tercihlerd­e aynı lise türünden 3 okul seçilebile­cek.

■ Ancak öncelikli olarak merkezi yerleştirm­e işlemleri yapılacak. Yani LGS ile öğrenci alan liselerde yerleştirm­eler yapılacak. Merkezi yerleştirm­e tercihleri doğrultusu­nda bir okula yerleşen öğrenciler için yerel yerleştirm­e veya pansiyonlu okul yerleştirm­esi yapılmayac­ak.

■ LGS ile bir okula yerleşemey­en öğrenciler, önce yerel yerleştirm­e tercihleri­ne yerleştiri­lmeye çalışılaca­k. Yerel yerleştirm­e ile bir okula yerleşemey­en öğrenciler varsa pansiyonla okul tercihleri­ne yerleştiri­lmeye çalışılaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye