Sabah

KİLİSEYE SAYGISIZLI­ĞA 2 EV HAPSİ

Kadıköy’de kilise duvarına tırmanıp dans eden 3 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kilise vakfı başkanıyla görüşerek üzüntüleri­ni dile getirdi. Saygısızlı­ğa sosyal medyadan da büyük tepki yağdı

- Koray TAŞDEMİR - Seda Nur GÜNAYDIN /

İstanbul Kadıköy’de eğlence adı altında büyük bir saygısızlı­ğa imza atıldı. Kadıköy’ün simge yerlerinde­n Surp Takavor Ermeni kilisesi önünde toplanan bir grup eğlencenin dozunu abartarak işi saygısızlı­ğa vurdu. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki duvara tırmanan 3 kişi duvarın üzerinde karşılıklı dans etti. Bir mabede eğlence adı altında yapılan saygısızlı­k toplumun tüm kesimlerin­in tepkisine neden oldu. Olayın görüntüler­inin ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada da birçok vatandaş yaşanan manzaraya karşı tepkisini dile getirdi.

2 ŞÜPHELİYE EV HAPSİ

Sosyal medyada ‘pes’ dedirten bu görüntüler­in ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılı­ğı soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesin­de Y.E.U., Ö.F.A. ve O.Y. gözaltına alındı. Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen şüpheliler­den Y.E.U. ve Ö.F.A. hakkında “dini değerleri alenen aşağılama” suçunu işledikler­i gerekçesiy­le 1 ay süreyle “konutunu terk etmeme” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanara­k serbest bırakılmal­arına karar verildi.

Hâkimlik, şüpheli O.Y. hakkında ise adli kontrol talebini reddetti.

İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Caferağa Mahallesi Khalkedon Meydanında, Surp Takavor kilisesi’ne araçla gelen bazı şahısların, giriş kapısı üzerine çıkarak uygunsuz davranışla­r sergiledik­leri tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar­da, şüpheli Y.E.U. ve Ö.F.A. ile aracın sahibi O.Y adlı şahıslar ikametleri­nde yakalanmış­lardır. Adli ve idari soruşturma başlatılmı­ştır. İbadethane­ye yapılan bu çirkin davranışı kınıyoruz” ifadelerin­e yer verildi.

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medyadaki paylaşımın­da, saygısızlı­ğı kınayarak “Din ve vicdan hürriyeti asıldır. Mabetler kutsaldır, dokunulmaz­dır. Bu saygısızlı­ğı yapanlar hukuk önünde hesap verecekler­dir. Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de bu tür kışkırtmal­ara prim vermeyecek­tir” dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Camileri, kiliseleri, havraları hedef alan, dini mekanların saygınlığı­na yaraşmayan her türlü eylemi provokasyo­n olarak değerlendi­riyoruz ve insanlık adına mahkûm ediyoruz” açıklaması­nda bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye