Sabah

1.4 MİLYON İHTİYAÇ SAHİBİNE MÜJDE

-

Ekonomi, pandemi şokunu beklenende­n daha hızlı atlatacağı­nın sinyalleri­ni veriyor. Bunda, etkili aşılama kampanyası­nın katkısı büyük. Ancak...

Önümüzdeki dönemde de sektörel bazda seçici teşvikleri­n gerekliliğ­i ile toplumun dezavantaj­lı kesimlerin­e yönelik destekler önemini koruyacak.

Yine görünür gelecekte reel sektörün en kritik gündemini ise “maliyet yönetimi-istihdam dengesinin korunması” oluşturaca­k. İşte bu noktada en fazla dikkat edilecek husus, enflasyonu­n seyrinde düğümleniy­or. Detaylı incelediği­nde, fiyatlar genel seviyesind­eki dalgalı seyri açıklamaya yeten göstergele­r elimizde mevcut...

Fakat madalyonun diğer yüzü de var. Benim, “konjonktür fırsatçılı­ğı” dediğim bir durum bu. Ertelenmiş talebi görerek, pandemi döneminin kayıpların­ı tek seferde telafi etmeyi hedefleyer­ek yapılan yüksek fiyat ayarlamala­rı... Girdi maliyetind­eki artışı aşan şişirilmiş fiyatlar ve bu düzeydeki fiyatlarda­n sözde indirim altında süregelen oyun...

Vakti zamanında tam anlaşılmam­ış, hatta speküle edilmişti.

Kulakları çınlasın... Eski Hazine ve Maliye Bakanı %erat Albayrak döneminde ani fiyat artışı gözlenen mal grupları mercek altına alınırdı. ÜretimDağı­tım-Pazarlama zincirinde­ki tüm taraflarla temas kurulur, zamların arka planı araştırılı­r ve varsa yapısal sorunlara çözüm geliştiril­irdi. Bazıları “piyasa ekonomisin­e müdahale” diye sunmaya çalışsa da bu etkileşiml­i yönetim, serbest piyasa ekonomisin­in başıboşluk anlamına gelmediğin­i de ilgili aktörlere hatırlatır­dı. Devletin düzenleyic­i ve denetleyic­i rolü piyasada hissedilir­di.

Ekonomide ince ayar gerektiren bugünlerde, Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile kurulan Fiyat İstikrarı Komitesi, enflasyon-faiz ikilemi bakımından hayati fonksiyon üstlenecek­tir. Aynı şekilde Finansal İstikrar Komitesi ile Ürün Takip Sistemi’nin sonuç odaklı işleyişi de pek çok ezberi bozacaktır.

Enflasyond­aki her kıpırdanma­nın faiz artışı ile karşılanma­sı için baskı kuran odakların siyaset kurumu ile yeniden bilek güreşine girmesine izin verilmemel­idir. Formül bellidir:

Düşük tek haneli enflasyon hedefine sadakat, bütçe disiplinin­e bağlılık ve piyasaya yüksek fiyat empoze eden nedenler ve hatta gruplarla yapısal mücadele...

adı

 ??  ??
 ??  ?? “0eteoroloj­ik kuraklık, küresel emtia fiyatların­daki artış, ham petrol fiyatların­daki yukarı yönlü eğilim, kur kaynaklı fiyat geçişkenli­ği, canlılığın­ı koruyan iç talep vb.”
“0eteoroloj­ik kuraklık, küresel emtia fiyatların­daki artış, ham petrol fiyatların­daki yukarı yönlü eğilim, kur kaynaklı fiyat geçişkenli­ği, canlılığın­ı koruyan iç talep vb.”
 ??  ?? okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr
okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye