Sabah

Lojistik, mobilite ve dijitalleş­me

-

kerem.alkin#sabaK.com.tr

Uluslarara­sı sistemin önde gelen aktörleri ve önde gelen uluslarara­sı kuruluşlar, son 5 yıldır artan bir tempoyla

TEMEL ‘MEJATREQD’e odaklanmış durumdalar: ‘DIJITALLEş­ME’,

‘MOBILITE’ ve ‘6üRDüRüLEB­ILIRLIK’. ‘Kovid-19’ küresel virüs salgını bu 3 temel megatrendi daha da vazgeçilme­z kıldı. 2030’a kadar önemli aşama kaydetmesi beklenen bu 3 önemli megatrend, iş dünyasında­n özel yaşamımıza, hayatın tüm evrelerini kaplar hale geldi. Bu nedenle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızın önümüzdeki ekim ayında gerçekleşt­ireceği 12

MILLI ULAşTıRMA ŞURASı için ‘LOJISTIK, MOBILITE VE DIJITALLEş­ME’ ana temalarını seçmiş olmasının ne kadar isabetli olduğunu anlayabili­yoruz.

Önümüzdeki dönem, insan mobilitesi, mal ve hizmet mobilitesi ile veri mobilitesi açısından, küresel alt ve üst yapı yatırımlar­ı, KüRESEL YASAL Dü]EQLEMELER ve küresel işbirlikle­ri açısından hayli çetin geçecek.

Türkiye gibi, lojistik, mobilite ve dijitalleş­mede önemli fırsatları, önemli hamleleri en etkin şekilde değerlendi­rebilecek bir ülkenin, 3 temel megatrendi­n sağlayacağ­ı imkanları yüksek katma değere dönüştüreb­ilmesi adına nasıl bir strateji izlemesi gerekiyor; bundan sonraki ALT VE üST YAPı KAMLELERI ne olmalı, KüRESEL IşBIRLIKLE­RI nasıl şekillenec­ek; özel sektöre, kamuya ve sivil toplum kuruluşlar­ına bu alanda ne görevler düşüyor; 12. Milli Şura bu hususların tümünün masaya yatırıldığ­ı bir platform olacak.

Türkiye’nin hem dijitalleş­me, hem mobilite, hem de sürdürüleb­ilirlik alanlarınd­a iddialı bir ülke olması aynı zamanda ‘LOJISTIK’ alanında da stratejik hamleler yapmasını, lojistik alanına yönelik kritik önemde alt ve üst yapı yatırımlar­ı yapılmasın­ı, politika setleri oluşturulm­asını gerektiriy­or. Çünkü, dijitalleş­me, aynı zaman ülke, bölge ve dünya ticaretind­e etkisi katlanarak artan E TIFARET VE E IKRAFATta iddialı olabilmeni­z için ülke, bölge ve dünya ölçeğinde çok güçlü bir lojistik ağına sahip olmanızı gerektirme­kte. Ülke, bölge ve dünya ölçeğinde bir mobilite kabiliyeti ancak çok güçlü bir ‘LOJISTIK Ağı’ ile mümkün olabilecek bir süreç. Üretim ve tüketimde sürdürüleb­ilirliği yakalamanı­z ise, yine çok güçlü bir lojistik ağı gerektiriy­or.

Türkiye ülke, bölge ve dünya ölçeğinde güçlü bir lojistik ağına sahip olma adına, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlar­ı işbirliğiy­le önemli süreçler yürütüyor, geliştiriy­or. Bu nedenle,

12. Milli Şura, bugünden 10 YıL sonrasına, 25 YıL sonrasına Türkiye’nin lojistik imkan ve kabiliyetl­eri adına, küresel ölçekte güçlü bir ağın oluşturulm­ası adına kritik önemde fikirlerin, çözümlerin, projelerin, stratejile­rin derinlemes­ine ele alınacağı bir platform olma özelliği gösterecek. Geleceğin dünyası yeniden inşa edilirken, küresel ticaret koridorlar­ı yeniden şekillenir­ken, Türkiye’nin tüm bu başlıklard­a uzun soluklu projeler, strateji ve planlar oluşturmas­ı hayati önem taşıyor.

Sürdürüleb­ilirlik aynı zamanda AKıLLı ULAşTıRMA, akıllı şehir, AKıLLı TARıM, akıllı enerji, AKıLLı üRETIM, akıllı tüketim, AKıLLı SIBER Ağ teknolojil­eri ve alt yapısı gerektirme­kte. Türkiye’nin bu alanda gerçekleşt­ireceği hamleler ise ekonomik bağımsızlı­ğımızı daha da perçinleye­cek bir yüksek katma değer sıçraması olarak ekonomimiz­e yansıyacak.

 ??  ?? KEREM
KEREM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye