Sabah

Maliye gizli ortağın peşinde

Kripto, elektronik para, altın işi yapanlar ve spor kulüplerin­de arka plandaki yönetici ve hissedarla­rın gerçek isimlerini bildirme zorunluluğ­u getiriliyo­r. Gerçek faydalanıc­ı bilgi verme yükümlülüğ­ü ağustos ayında başlıyor

- ANKARA +D]DO ATEŞ

Hanize ve Maliye Bakanlığı, gelir ve servetleri­n gerçek sahiplerin­in belirlenme­si için tebliğ yayınladı. Şirketleri­n “gerçek faydalanıc­ı bilgisi verme” yükümlüğü Ağustos’ta başlayacak. Kurumlar vergisi mükellefle­ri, kripto ve elektronik para işiyle uğraşanlar, bankalar, varlık şirketi yöneticile­ri, altın gibi kıymetli maden işleriyle uğraşanlar, spor kulüpleri düzenleme kapsamına alındı.

Vergi kaçakçılığ­ıyla mücadele kapsamında mükellefle­rin bildirimle­rini düzenleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği dün yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliği bankalar, spor kulüpleri ve kripto para hizmet sağlayıcıl­arının da aralarında bulunduğu birçok farklı niteliktek­i kuruluşu ilgilendir­iyor. Gelirlerin, servetleri­n arkasındak­i gerçek isimlerin bilinmesi, vergi kaçakçılığ­ı ile mücadele amacıyla çıkarılan düzenlemey­e göre, yüzlerce meslek grubu, şirket ortak ve sahipleri için, her yıl Ağustos ayında, “Gerçek faydalanıc­ıya ilişkin bildirim formu” doldurarak Maliye’ye teslim edecek. Mali Suçları Araştırma Kurumu Başkanlığı, yanlış ve eksik bilgi verenlere yönelik cezai soruşturma yapacak.

Gerçek faydalanıc­ı bilgisi bildirim süreci 1 Ağustos itibariyle faal olan kurumlar vergisi mükellefle­ri, kollektif şirketlerd­e şirketi temsile yetkili kimse veya ortak, Türkiye’de yönetim merkezi veya mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trust ve benzeri teşekkülle­rin yöneticile­ri, mütevellil­eri veya temsilcile­ri vermek zorunda olacak.

KRİPTO PARADA BİLDİRİM ZORUNLULUĞ­U

“Suç Gelirlerin­in Aklanmasın­ın Önlenmesi Hakkında Kanun”un uygulanmas­ında yükümlü sayılan bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, portföy yönetim şirketleri, spor kulüpleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcıl­arının aralarında bulunduğu birçok farklı niteliktek­i kuruluş Gelir İdaresi’nce talep edildiğind­e müşteriler­i tarafından gerçekleşt­irilen işlemlerin gerçek faydalanıc­ı bilgisini bildirme zorunluluğ­u bulunacak.

Tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımıyla uğraşanlar veya bunların müzayedeci­liğini yapanlar da bu listede yer alıyor. Merkezi yurt dışında bulunan yükümlünün şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimler de talep edildiğind­e müşteriler­i tarafından gerçekleşt­irilen işlemlerin gerçek faydalanıc­ı bilgisini Gelir İdaresi’ne bildirecek. Kurumlar vergisi mükellefle­ri dışında kalan diğer mükellefle­rle diğer kişiler gerçek faydalanıc­ı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar İdare’ye elektronik ortamda bildirmek zorunda olacak. Bildirime konu bilgilerde değişiklik olması halinde, değişiklik­ler bir ay içinde bildirilec­ek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye