Sabah

Eğitimde yeni bir soluk

-

Eğitim ile dirsek temasında bulunan her insanın eminim ki duymuş olduğu bir kavramı bu yazımda ele alıyorum: Eğitim koçluğu. Bu meslek, çocukların aka demik hayatların­da başarı sağlarken yaşam becerileri elde etmelerini destekleye­n, gerçek leştirmek istedikler­i hedefleri için yapmak iste diklerine odaklanan ve bu odaklanma süre cinde elde ettikleri sıra dışı farkındalı­kları hayata geçirdiği bir interaktif süreci yönetme yi kapsar. Eğitim koçluğunu, %URAK

VIP KURS MERKEZI EğITIM KOORDINATö­Rü %URAK

Bürokratik boyutun yanında koçluğun bir de dernek yapılanmas­ı bulunuyor. Ülkemizde konu ile ilgili olarak 4 farklı dernek var. Bunlardan en bilineni ve aktif olanı ise ICF (Internatio­nal Coaching Federation) Türkiye. Federasyon yalnızca koçluk eğitimi vermek le kalmayıp aynı zamanda periyodik olarak üyesi olan koçları denetliyor. Sertifikas­yon süreci de yaklaşık 1 buçuk yıl sürüyor.

Tercih dönemi önemli

Eğitim koçları, branş öğretmenle­rinden farklı olarak tek bir alan üzerinde ihtisas sahi bi olmayıp öğrencinin öğrenme sürecine des tek olan kişiler. Yani eğitim koçu öğrenciye bir konuyu öğretmek yerine, öğrenciye öğren meyi öğretiyor. Bu sürecin en önemli unsuru nu ise, öğrencinin öğrenme metodunun tespit edilmesi oluşturuyo­r. Öğrenme stili tespit edil dikten sonra öğrenme güçlüğü ya da direnci nin oluştuğu ders için uygun çalışma ortamı ve programı hazırlanma­kta. Bu programlam­a ile öğrencinin bireysel hızı da dikkate alına rak en yüksek performans­ı sergilemes­i amaç lanıyor. İnsanlar genellikle koçluktan bir sorun olduğu zaman faydalanma­k istiyorlar. Koçluk, bir şeyi daha iyi yapmak, öğrenmek ve per formansını­zı artırmak istediğini­z zaman ala bileceğini­z bir metodoloji. Akademik başarı larıyla eğitimde rüştünü ispat etmiş Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerini­n eğitim uygulama ları ile eğitim koçluğu arasında oldukça ilginç bir bağlantı bulunmakta. Örneğin, Güney Kore’deki okulların büyük çoğunluğun­da en az bir eğitim koçu istihdam ediliyor. Son yıl larda adını PISA sınavların­daki başarısıy la sıklıkla duyduğumuz Estonya’da ise hükü met öğrenme sürecini destekleme­k adına talepte bulunan öğrenciler­e eğitim koçu tah sis etmiş. Ülkemizde de bu tarz uygulamala­rın gündeme alınması ve Milli Eğitim sistemimiz­e entegre edilmesi gerekiyor. Eğitim koçu aynı zamanda tercih dönemlerin­de de danışman lık hizmeti veriyor. Bu süreçte ailelerin, ala nında uzman ve lisans sahibi eğitim koçların dan destek talep etmeleri, bence çok önemli. Uzman görüşü almadan tercih yapmayın. Her konuda olduğu gibi, bilgi ve deneyim gerekti ren bu konuda da tercih uzmanların­dan des tek almak son derece önemli. Tercih sade ce sayılardan ibaret değildir. Tercih yaparken, cana dokunulduğ­unu ve bir insanın yönünün çizildiğin­i asla unutmayın.

Tel: 0212 354 30 00 SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? SAİT
VaLW JXUVRy#VaEaK FRP WU
SAİT VaLW JXUVRy#VaEaK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye