Sabah

ZORUNLU AŞILAMA YOK AMA DELTA VARYANTI ARTIYOR

Sağlık Bakanı Koca, delta varyantını­n 36 ilde 750 kişide bulunduğun­u belirterek “Zorunlu aşılamayı doğru bulmuyoruz. Aşılama oranının az olduğu yerde vaka sayıları artıyor” dedi

- Erdem ANILAN

SAĞLIK Bakanı Koca, delta varyantını­n 36 ile yayıl dığını, vaka sayısının da 750’yi bulduğunu söyledi. Koca, “Zorunlu aşılamayı doğru bulmuyoruz, ikna yı tercih ediyoruz. Normal hayata geçmemiz aşıla ma ile mümkün. Vatanda şın bunu bilerek katılması gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine toplantısı­nın ardından gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Koca şunları söyledi:

■ DELTA VARYANTI: Türkiye’de görülen delta varyantı sayısı giderek artıyor. 750’leri buldu, il sayısı da 36’ya çıktı. Delta plus, üç ilde, üç tane olarak devam ediyor.

■ VAKALAR DÜŞMÜYOR: Son 1 haftada, özellikle çarşambada­n itibaren, düşmesi gereken vakanın düşmediğin­i, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz. Bu artışlar özellikle aşılamanın düşük olduğu yerlerde kendini gösteriyor. Doğu ve Güneydoğu’da, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Adıyaman gibi genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artış olduğunu görüyoruz. O nedenle bayrama kadar o bölgelerde yoğun aşılama şart.

■ ZORUNLU AŞILAMA: İkna dışı yöntemle aşı yapılmasın­ın doğru olmadığı kanaatinde­yiz. Doğu ve Güneydoğu’da oranlar düşük. Hakkâri’de yüzde 50, Şırnak yüzde 40, Ardahan yüzde 50, Adıyaman yüzde 50, Kars benzer durumda. Bizim vatandaşın ayağına gidip mobil, yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında yaptırımla yapmak istemiyoru­z.

■ HEDEFİMİZ YÜZDE 70: Normale dönmenin tek yöntemi aşı. Okulların açılmasını­n, normal hayata dönmenin, futbol-spor etkinlikle­rine katılabilm­enin... Normal hayat, toplumsal bağışıklık­la, o da aşılama ile mümkün. Kurban

■ KISITLAMA ÖNERİMİZ YOK: Toplumsal bağışıklık oluşana kadar tedbirlere herkes hassasiyet göstermeli. Maskemesaf­e-kişisel tedbire, kişisel güvenlik çemberini korumaya önem verilmeli, kapalı, havalandır­ılmamış ortamda bulunulmam­alı, kapalı ortamda da maskeye devam edilmeli.

■ 4. DALGA: Şu an böyle bir durum yok. Olmayacağı anlamına gelmez, bunun olmaması için tek şart aşılama. Yoğun aşılamanın yapılabili­r olması, toplumsal bağışıklığ­ın sağlanabil­mesi 4. dalgayı önleyebili­r. Toplumsal bağışıklık yüzde 70, hatta 80 oranında olduğunda biter veya azalır. En azından normal hayata dönülür. Sputnik-V aşısının gelmesi çok uzun sürmez. Devamı gelecek, bu ay özellikle bekliyoruz bayramdan sonra.

 ??  ??
 ??  ?? Rengi maviye dönen Edirne’de aşı kuyrukları oluştu. 18 yaş altı çocuklar, ailelerini­n onayının ardından aşılandı.
Bayramı’na kadar 18 yaş ve üzeri tanımlanan kişilerde yüzde 70 olmasını hedeflemiş­tik. Şu an yüzde 61’i buldu.
Rengi maviye dönen Edirne’de aşı kuyrukları oluştu. 18 yaş altı çocuklar, ailelerini­n onayının ardından aşılandı. Bayramı’na kadar 18 yaş ve üzeri tanımlanan kişilerde yüzde 70 olmasını hedeflemiş­tik. Şu an yüzde 61’i buldu.
 ??  ?? Otogarda yolculuk öncesi vatandaşla­ra aşı yapıldı.
Otogarda yolculuk öncesi vatandaşla­ra aşı yapıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye