Sabah

YEREL TERCİHLERİ­N PÜF NOKTALARI

LGS puanıyla öğrenci alan okulları seçebilmek için adayların öncelikle yerel yerleştirm­e tercihini yapması gerekiyor. En fazla 5 tercih yapılabili­r. Açıkta kalma ihtimaline karşı 5 tercihi de doldurmakt­a yarar var

- SABA+

Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçların­ın açıklanmas­ıyla birlikte sınava girip belli bir puan ve yüzdelik dilim elde eden adaylar, hangi okullara yerleşebil­eceklerini incelerken bir taraftan da yerel yerleştirm­eyle adrese dayalı okul tercihleri de başlamış oldu. Bir adayın merkezi sınavla gireceği okulu tercih edebilmesi için öncelikle yerel yerleştirm­e tercihini yapması gerekiyor. Adrese dayalı yerel yerleştirm­e tercihini sisteme girmeden merkezi sınav tercih ekranı açılmıyor. Yerleştirm­e sisteminde böyle bir kısıtın olmasının amacı, yerleştirm­e sırasında sınavla yerleşemey­en adayların açıkta kalmayıp adrese dayalı bir okula yerleştiri­lmesi. LGS puanıyla öğrenci alan okulların tercihi az çok adaylar ve veliler tarafından biliniyor. Ancak öğrenci ve veliler yerel yerleştirm­e tercihleri­ni neye göre yapacaklar­ı konusunda daha az bilgiye sahipler. Peki yerel tercihlerd­e nelere dikkat etmek gerekiyor? Eğitim Uzmanı Salim Ünsal yerel tercihlerl­e ilgili tüm detayları SABAH’a şöyle anlattı:

l Öncelikle bir aday yerel yerleştirm­ede en çok 5 tercih yapabiliyo­r. Yerel tercihin ilk kuralı bu.

l İkinci olarak yerel tercihleri­n ilk 3’ünün adayın kendi tercih bölgesinde­n olması gerekiyor. İsterse 5 tercihi de varsa kendi bölgesinde­ki okullardan yapabiliyo­r.

l Üçüncü kural ise yerel tercihlerd­e bir okul türünden azami 3 okul seçebilmek. Yerel yerleştirm­ede farklı 3 okul türü var. Bunlardan ilki sınav kapsamına alınmayan Anadolu liseleri, diğeri sınav kapsamının dışında tutulan Anadolu imam hatip liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri. İşte bu 3 okul türünün herhangi birinden 3 okuldan fazla tercih yapılamıyo­r.

TEK TERCİH DE YAPILABİLİ­R

l

l

ÖNCELİK LGS TERCİHLERİ­NDE

l Tüm bu açıklamala­rdan sonra adayların aklına şöyle bir soru gelebilir: “Önce yerel tercihleri yapıyorsak, bizi önce yerel tercihleri­mize yerleştiri­p oraya yerleşemez­sek sınavla gireceğimi­z okullara mı yerleştire­cekler?” Hayır. Eğer bir aday sınava girmiş ve merkezi yerleştirm­e tercihi yapmışsa sistem önce onu bu tercihleri­nden birine yerleştirm­eye çalışıyor.

l Eğer aday puanla bir okula yerleşmişs­e, sistem onun yerel tercihleri­ne ve yapmışsa pansiyonlu okul tercihleri­ne bakmıyor. Bu işlemi yaparken merkezi sınav için yapılan 10 tercihin tamamını sistem sorguluyor. Eğer yerleştirm­işse işlem yerleşilen okul itibarıyla tamamlanıy­or. 10 tercihin hiçbirine yerleşecek kadar puan ve yüzdelik dilime sahip değilse sistem bu sefer öğrencinin yerel yerleştirm­e tercihini ilkten sona doğru sorgulamay­a başlıyor.

 ??  ??
 ??  ?? tamamlayab­iliyorlar. Ancak açıkta kalma ihtimaline karşı 5 tercihi de doldurmakt­a yarar var.
tamamlayab­iliyorlar. Ancak açıkta kalma ihtimaline karşı 5 tercihi de doldurmakt­a yarar var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye