Sabah

GİTMEDEN, GÖRMEDEN SİVASLI OLDUM

- +,1&$/ ULUÇ KinFDO XOXF#VDEDK FRP WU

Olimpiakos ile hazırlık maçı oynamak üzere Yunanistan’a giden Galatasara­y, Atina Havaalanı’ndaki utanç verici muameleden sonra, hemen ordan geri döndü biliyorsun­uz..

Kovid’i bahane eden Yunan pasaport polisi, kafileyi keyfi kararla 3 saat bekletince, Galatasara­y yönetimi doğru kararı, doğru zamanda verdi. Alkış..

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da, Galatasara­y’a verdikleri destek ve Yunanistan yetkililer­ine yolladıkla­rı mesajlarla gerekeni, “devlet” olarak yaptılar..

Şimdi biz, medya olarak üzerimize düşeni iyi düşünmek zorundayız.

Bu olay bir Türk-Yunan düşmanlığı­na çevrilmeme­li..

Ben, Ege’nin iki yanındaki yüzlerce sene bir arada yaşamış insanların nasıl dost oldukların­ı en iyi bilenlerde­nim. Bu bilgiyi de seneler boyu yaşayarak öğrendim.

Tamam.. İki tarafta da aşırı milliyetçi, hatta ırkçılar var. Onlar kışkırtmak için bahane arıyorlar. İki tarafta da, oy için “düşman” sözcüğünü kullanmak isteyenler var..

Ama..

Sömürgeci İngiliz’in, o sıralar İstanbul’u işgal etmiş İngiliz’in tahrikleri ile İzmir’e çıkan ve Mustafa Kemal liderliğin­deki Kuvayı Milliye ve Türk milleti tarafından bozguna uğratılıp gene İzmir’de denize dökülen Yunanistan’ın yenik başbakanı Venizelos, daha sonra kendisini yenen Kumandan ve Devlet Adamı Mustafa

Kemal Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göster

mişti.

Yunanistan’a o kadar çok gittim, aralarında o kadar çok yaşadım, o kadar içlerine girdim ki, sıradan Yunan halkının, sokaktaki Rum’un bize ne kadar dost olduğunu yakından gördüm..

Sınırda yapılan terbiyesiz­liği tüm Yunan halkına mal edip, düşmanlık duyguların­a ateş dökmeyelim, bu bir..

İkincisi..

Atina Havaalanı’nda yapılan tek mi?.

Hem de gene Galatasara­y’a, hem de Şampiyon Kulüpler Kupası maçında Bükreş gümrüğünde yapılanlar­ı unuttuk mu?.

Alman, Avusturya, Fransa, İngiltere gümrükleri­nde neler yaşadık, Türkler olarak?.

Devletler hukukunda cezanın adı “mukabele i

bilmisil”dir. Yani ayniyle karşılık verme.. Cevap vermek istiyorsan, sen de onların takımına ayni muameleyi yaparsın. Ya da, tam tersine en büyük kolaylığı gösterirsi­n ki, utansınlar, ders alsınlar, insanlık öğrensinle­r.. Ama Avrupa siyasetini­n baştan beri bizi arasına almayan tavrını değiştirme­k zor.. Fazla bir şey beklemeyel­im..

Ve ama halkları bu işin içine asla katmayalım..

Ayni şey, İsrail halkı için de geçerli.. Netanyahu ayrı.. Sokaktaki, çoğu da Türkiye’den gitmiş ve hâlâ Türkiye özlemi içinde yaşayan halk çok ayrı..

Tavrımız, bizi seven, bizi destekleye­n o insanlara güç kazandırma­k olmalıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye