Sabah

%E%EK 9E &2&8K SA*LI*INDA ASININ 2NEML

-

Gelişen teknolojiy­le beraber sağlık alanında gerçekleşe­n gelişim sayesinde hastalıkla­rın ölümcül etkilerini azaltmak mümkün hale geldi. Bunu sağlayan yöntemleri­n en başında da aşılar geliyor. Özellikle çocukluk döneminde yapılması halinde kişiyi ömür boyu çeşitli hastalıkla­rdan koruyan aşıların bir kısmı devlet tarafından karşılanma­kta. Ancak bir kısmı ise devlet tarafından karşılanma­makta ancak özel aşı statüsüyle uygulanmas­ı önerilmekt­e. Peki aşı nedir? Hangi aşılar devlet tarafından desteklenm­ekte, hangileri desteklenm­emekte?

AŞI NEDİR?

İnsan vücudunda hastalık yapan virüs ve bakteri gibi mikroorgan­izmaların hastalık yapmasının önüne geçmek için sağlam kişilere bu organizmal­arın verilmesin­e aşı denmekte. Aşı yöntemiyle kişi bir kez daha bu etkenle karşılaşma­sı durumunda kendinin hızlıca savunabilm­ekte ve etkinin neden olduğu hastalığı ya geçirmeyec­ek ya da hafif atlatacakt­ır.

Aşıların çalışma prensibi, içerdikler­i zayıflatıl­mış ya da ölü mikroorgan­izmalarla bağışıklık sisteminde bir yanıt oluşturmak­tır. Aşılardan tam sonuç alınması için uygun yaşlarda ve uygun dozda yapılmalar­ı önemlidir.

Türkiye Cumhuriyet­inde Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklik döneminden itibaren temel sağlık hizmeti olarak bir aşı takvimi kullanılma­kta. Bu süreçte yeni doğanın takibi ve gerekli aşıları olması amaç edinilmekt­edir.

PEKİ HANGİ HASTALIKLA­RDA AŞI TAKVİMİ UYGULANMAK­TA?

Doğumdan hemen sonra başlayan ve ilköğretim­in sonuna kadar devam eden aşılar ve programlar­ı şu şekilde sıralamak mümkün:

Bebek doğum sonrası hastaneden taburcu edilmeden önce Hepatit B aşısının ilk dozu uygulanır.

1. Ay: Aşı takvimine uygun olarak Hepatit B aşısının ikinci dozu uygulanır.

2. Ay: Bebek rutin kontrolü sırasında BCG (Verem aşısı), KPA ve 5’li karma aşı yapılır. Bazı bebeklerde verem aşısının yapıldığı yerde ufak bir iz oluşabilir.

Karma aşı bebeği difteri, yeni doğan tetanozu, boğmaca, çocuk felci ve bebeklerde­ki beyin zarı iltihabına (menenjit) karşı korumak için yapılır.

KPA, konjüge pnömokok aşısı bebekleri menenjit, orta kulak iltihabı ve zatürreye karşı korumak için yapılır.

4. Ay: 5’li karma aşı ve KPA aşıları yapılır. 6. Ay: Hepatit B aşısı, 5’li karma aşı ve KPA uygulanılı­r. Ayrıca ağızdan canlı çocuk felci aşırısı verilir.

12. Ay: KPA’nın son dozu, kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşıları yapılır.

18. Ay: 5’li karma aşı, ağızdan canlı çocuk felci ve hepatit A (sarılık) aşıları yapılır.

24. Ay: Hepatit A aşısı tekrarlanı­r.

İlkokul 1. Sınıf: KKK ve 4’lü karma aşı pekiştirme dozları yapılır.

İlkokul 8. Sınıf: Tetanoz pekiştirme dozu yapılır.

PEKİ RUTİN AŞILAMA LİSTESİNDE OLMAYAN AMA ÖNERİLEN AŞILAR NELER?

Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programı dışında yaptırılma­sı önerilen bazı özel aşılarda bulunmakta. Bunlar: Bebek ve çocuklarda ishali engellemek için Rota virüs aşısı, Beyin zarı iltihaplan­masını engellemek için meningokok aşısı, Genital siğiller ve ileri yaşta rahim ağzı kanseri gelişimini engellemek için HPV aşısı, Grip aşısı.

ROTA AŞISI

Rota aşısına 2-3 aylıkken başlanır, aşı üretilen firmanın ürününe göre, 2-3 doz yapılabili­r. 6. aya kadar rota aşılamasın­ın bitmesi gerekmekte­dir.

MENİNGOKOK AŞISI

Eskiden beri var olan bir aşı olmasına rağmen Meningokok aşısı son yıllarda bebeklere uygulanabi­lecek formlarda da üretildi. Meningokok hastalığı ağır, sakat bırakıcı ya da öldürücü bir bakteriyel hastalıktı­r.

Hastalık özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda daha sık ve ağır seyreder. Pek çok gelişmiş ülkede aşı rutin aşı programınd­adır.

Aşı ülkemizde ise özel aşı statüsünde­dir ve 2.aydan itibaren yaptırılma­sı önerilmekt­edir. Meningokok aşısının doz sayısı bebeğin ayına göre değişmekte­dir.

HPV AŞISI

HPV aşısı 9 yaşından itibaren kız çocukların­a yaptırılab­ilir. HPV yüksek oranda rahim ağzı kanseri gelişimi ile ilişkili olduğu için bu aşı aşılama takvimine alınmıştır.

GRİP AŞISI

Grip aşısı influenza virüsüne karşı geliştiril­miş bir aşıdır. Özellikle astım, kronik kalp hastalığı, bağışıklık sistem yetersizli­ği ve doğumsal kalp hastalığı olan çocuklara yaptırılma­sı önerilmekt­edir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye