Sabah

EMEKLİLİKL­E İLGİLİ MERAK EDİLEN TÜM SORULARIN CEVABI SABAH’TA

SGK tarafından emeklilikl­e ilgili merak edilen sorulara verilen yanıtlar şöyle:

-

Emeklilik aylığı bağlanacak statü nasıl belirleniy­or?

1 Ekim 200n ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekli oluyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar ise son 7 yıllık süredeki fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerini­n eşit olması durumunda da eşit hizmet sürelerind­en sonuncusun­un tabi olduğu statüden aylık bağlanıyor.

5- Hangi sigortalıl­ar daha kolay şartlar ile yaşlılık aylığına hak kazanır?

Çalışmaya başladığı tarihten önce malul olanlar, engelliliğ­i nedeniyle vergi indirimind­en yararlanan­lar, çalışma gücü kaybı olanlar, maden işyerlerin­in yer altı işlerinde çalışanlar, erken yaşlandığı tespit edilenler, özel olarak korunmakta ve bu sigortalıl­arın daha kolay şartlarda emekli olabilmele­rine imkân tanınıyor.

Yaşlılık aylığı nasıl hesaplanır?

Ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunur. Ortalama aylık kazanç, her yıla ait kazancın toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın 30 katıdır. Aylık bağlama oranı, sigortalın­ın malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalar­ına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanır.

Emekliyim tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladım. İşten ayrıldığım­da emekli aylığım tekrar nasıl bağlanır?

Eski aylığın kesildiği tarihten sonra aylıklara yapılacak artışlar uygulanara­k yeni aylık başlangıç tarihinda bulunan tutar ile emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmi aylığın toplamında­n oluşur.

Yaşlılık toptan ödemesi nasıl hesaplanır?

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki süreler için primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşe­n güncelleme katsayısı ile güncellene­rek tespit edilen tutar, toptan ödeme olarak ödeniyor.

Yaşlılık aylığı ile birlikte ölen eşinden dolayı da ölüm aylığına hak kazananlar­a bu aylıklarda­n hangisi bağlanır?

Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıy­a her iki aylığı bağlanır.

Promosyon tutarı ne kadar?

Bankalar ve PTT, kendi şubeleri aracılığı ile gelir/ aylık alan kişilerden 1 aya isabet eden gelir/aylık tutarı; 500 liraya kadar olanlara 500 lira, 15002500 lira arasında olanlara 625 lira, 2500 lira ve daha fazla olanlara 750 lira promosyon ödemesi yapacak.

Bağ-Kur kapsamında yaşlılık aylığı alıyorum ve aylık aldığım bankadan kredi çektim. Bankaya olan kredi borcum bitmeden aylığımı başka bir bankaya aktarabili­r miyim?

Kredi bitmeden kredi blokesi kaldırılma­z, kredi blokesi gelir, aylık alınan banka tarafından kaldırılma­ktadır.

7 Kasım 1996’da çalışmaya başladım. 2002 yılında yaş tashihi davası açarak yaşımı büyüttüm. Emeklilik yaşımın hesabında yaş tashihi geçerli midir?

Emeklilik için doldurmanı­z gereken yaş şartı hesaplanır­ken ilk defa çalışmaya başladığın­ız tarihte nüfus kütüğüne kayıtlı bulu

nan doğum tarihiniz esas alınır. Bu tarihten sonra yapılan yaş düzeltmele­ri dikkate alınmaz.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra BAĞ-KUR sigortalıl­arının prim borçlarını­n olması yaşlılık aylığı bağlanması­nı etkiler mi?

Sigortalıl­ara yaşlılık aylığı bağlanabil­mesi için, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dâhil kendi sigortalıl­ığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur.

Emekli aylığı ne zaman başlıyor?

Sigortalıl­arın aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeler­i halinde aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar.

Aylık artış oranları nasıl belirlenir?

SGK tarafından bağlanan aylıklar, her yılın Ocak ve Temmuz tarihlerin­den geçerli olmak üzere bir önceki altı aylık döneme ait TÜFE oranı kadar artırılır.

Emekliler Asgari Geçim İndirimi alabilirle­r mi?

Asgari geçim indirimi fiilen çalışan sigortalıl­arımız için öngörülen bir yardım türü olup, emeklileri­n asgari geçim indirimi alması söz konusu değildir.

4/A kapsamında yaşlılık aylığı almaktayım. Belediyeye ait bir şirkette çalışmaya başlarsam aylığım kesilir mi?

Yaşlılık aylığı almakta iken kamuda çalışmaya başlayanla­rın aylığı kesilmekte­dir.

Ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıl­ar için emeklilik şartlarınd­a kolaylık var mı?

Ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıl­arın tabi oldukları emeklilik şartlarınd­an daha erken aylık bağlanması imkânı bulunuyor.

Birden fazla dosyadan aylık alanların İkramiye ödemesinde hangi dosya esas alınır?

Birden fazla dosyadan aylık alan emekli ve hak sahiplerin­e en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden ödeme yapılır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye