Sabah

MÜLTECİ PROVOKASYO­NU

-

'ikkat ediyor musunuz" Son gün lerde mülteciler konusu yeniden gündemde.

Bu konu her açıldığınd­a ben zer diyaloglar dönüyor. İşin hem insa ni hem siyasi ve stratejik boyutları var. Günlerce tartışabil­iriz. Mülteciler üzerin den yabancı düşmanlığı yapılmasın­ın doğru bir insani tavır olmadığını söyleyebil­iriz. Türkiye’nin mülteci alma sının bahse konu olduğu gibi ekono mik bir maliyet olmadığını anlatabili­riz. Hatta birçok durumda AB gibi aktör lerle görüşmeler­de Türkiye’nin lehine sonuçlar doğurduğun­u da konuşabili­riz.

Ama mesele bu değil. Rasyonel bir düzeyde bu mülteci işinin ne olduğunu merak eden yok. Bir çeşit provokas yon gündemi haline getirildi. =aman zaman devreye sokuluyor. Nefret tohumları bilerek saçılıyor.

Normalde mülteci karşıtlığı­nın top lumsal bir sebepten kaynakland­ığını düşünüyor olabilirsi­niz. Çünkü toplu mun birçok kesiminde bu tür söylemle re gündelik yaşamımızd­a bile rastlıyo ruz.

Ancak bırakın mülteci karşıtlığı­nı her türlü yabancı karşıtlığı­nın örgütlü oldu ğunu düşünürüm. Vatandaş kendi gün lük yaşamında mülteciler­le ilgili rahat sızlık duyduğu şeyler olsa bile bunu başı sonu belli bir karşıtlık haline getir mez. Ancak çeşitli kışkırtmal­ar aracılı ğıyla yapılır. Bir gün bir video yayın lanır. Bir başka gün siyasi bir figür açıklamada bulunur. Siyaseten söy lem düzeyinde oluşturula­n bir hava sonrasında yavaş yavaş topluma yayı lır. Yani aslında yabancı karşıtlığı­nı körükleyen­ler vatandaşın hissiya tını yansıtmıyo­r. Aksine vatandaş ta bir hissiyat oluşturmay­a hizmet ediyor.

Bu söylemleri­n körüklendi­ği zaman lara bakın. Belli bir sistematik dikkati nizi çeker. Gündem değiştiril­mek isten diğinde veya seçim dönemleri gibi zamanlarda birden alevlenir. Sonra sönümlenme­ye bırakılır. Ama kurulan altyapı yerindedir. Sonra gerektiğin­de tekrar devreye sokulur.

Belediye seçimleri dönemini hatır layın. Mülteci karşıtlığı­nın seçim sonuç larını bile etkilediği­ni söyleyenle­r oldu. Ama ben bu konuyla ilgili doğru düz gün bir araştırmay­a rastlamadı­m. Eğer belli anketlerde­n o tarihlerde gerçek ten yüksek bir mülteci karşıtlığı çık mış olsaydı bile yine de şüpheyle yak laşmak gerekirdi. Çünkü aynı hissiyata nedense mesela bir yıl önce rastlamı yorduk. Şimdi iki yıl sonra tekrar gün deme geliyor. Halbuki mülteciler­le ilgili ortada yeni bir gelişme yok. Fakat biri leri algılarla oynamaya karar ver miş. İki yıl öncesinin gündemini tekrar devreye sokuyor.

Hayırlı bayramlar: Mülteci veya yerli hiç fark etmez. Tüm İslam âlemi nin Kurban Bayramı’nı tebrik ederim. İnşallah bayramları­mız Müslümanla­r arasındaki dayanışma duygusuna katkı sunar.

 ??  ??
 ?? HASAN BASRİ YALCN
<ALdI1 ?? hasan.yalcin@sabah.com.tr
HASAN BASRİ YALCN <ALdI1 hasan.yalcin@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye