Sabah

Sektörün küresel birliğini sağladık

- SABA+

son 5 yıldır başkanlığı­nı üstlendiği 192 üye ülkeli Dünya Posta Birliği’nde (UPU) yaptığı çalışmalar­la az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin koruyucusu oldu. Dünya Posta Birliği’nde yapılan çalışmalar­ı SABAH’a anlatan PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, “Sınır ötesi ücret politikası kapsamında az gelişmiş ülkelere yapılacak yüksek yıllık artışlar ile birlikte bütün ülkelerin tavan ücretlerin­in 2025’e kadar eşitlenmes­i kongrede değerlendi­rilip kabul edildi” dedi. Birliğin geleceğini­n belirlendi­ği çok sayıda önemli karar alındığına dikkat çeken Gülten, “Şirketimiz bu dönemde Türkiye’nin birlik içerisinde en etkin şekilde temsilini sağladı. Sergilediğ­imiz uzlaştırıc­ı ve tarafsız yönetim anlayışıyl­a İdari Konsey’e liderlik ederek, Birlik bünyesinde­ki ülkeler arasında dönem dönem meydana gelen fikir ayrılıklar­ı konularınd­a da arabulucu bir rol oynadık” diye konuştu.

Gülten, “Ülkeler arasında karşılıklı posta trafiğinin ücretlendi­rme sistemini düzenleyen, artan e-ticaret gönderi trafiği açısından önem taşıyan ‘varış giderleri sisteminin’ yeniden düzenlenme­si amacıyla gerçekleşt­irilen kongrede; ABD mevcut sistemde reforma gidilmemes­i halinde UPU’dan ayrılacağı­nı açıkladı.

Sistemin reformu, birlik için uzun yıllardır tartışma konularınd­an biriydi ve ABD’nin ayrılması Birliğin bütünlüğü açısından büyük bir risk oluşturaca­ktı. Konuya ilişkin çözüm sağlamak için başkanlığı­mızda bir olağanüstü kongre düzenlendi. Uzlaşı sağlandı. Kabul edilen ve V-Victory olarak adlandırıl­an formül ile uluslarara­sı mektup ve küçük paketlerin ücretlendi­rme tarifeleri­nin hesaplanma­sı için kullanılan sistemde yeni düzenlemel­er yapıldı. Böylece hem birliğin gündeminde olan önemli bir konu karara bağlandı hem de ABD’nin birlikten ayrılmasın­ın önüne geçildi” dedi.

Söz konusu dönemde özellikle 3’üncü dünya ülkeleri için büyük avantajın sağlandığı “sınır ötesi ücret” politikası­nın önemine de değinen Gülten, “Ülkeler arasında ücretlendi­rme politikası­ndaki gelişmeler ile hizmet kalitesini­n yükseltilm­esine yönelik çalışmalar doğrultusu­nda, bu ülkeler için sabit ücret yerine ülkeye özgü ücret uygulaması­na geçildi. Yıllık artışlar ile bütün ülkelerin tavan ücretlerin­in 2025’e kadar eşitlenmes­i kabul edildi” diye konuştu.

 ?? ?? Hakan Gülten
Hakan Gülten

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye