Sabah

Merkel’in ardından

- S0S HB< \D] ·\H J|QGHU

Merkel veda turları çerçevesin­de cumar tesi günü İstanbul’da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la son resmi görüşmesin­i yaptı. Merkel Türkiye ile ilişkilerd­e genel olarak ılımlı bir yaklaşım miras bıraktı diyebiliri­z.

Aslında Merkel göreve geldiğin de Schroeder’i mumla aratacak haldey di. Gerçekten de birçok konuda selefine nis petle Türkiye’ye hep daha mesafeli durdu. Fransa’da Sarkozy Almanya’da Merkel’in göre ve gelmeleriy­le birlikte Türkiye’nin AB üyeliği de askıya alındı. O vakitten sonra pek ilerleme kaydedilem­edi. Önceleri Türkiye üyelik için bastırmaya devam etmiş olsa da sonraları AB tarafındak­i inatçılık karşısında yapılacak pek fazla şey kalmadığı ortaya çıktı.

Gerçi bu gelişmeler­i sadece Merkel ve Sarkozy’ye indirgemem­ek lazım. Mesela Fransa da bu esnada iktidar değişiklik­leri yaşansa da Türkiye karşıtı havada olumlu bir değişim olmadı. Hatta Fransa’da her seferinde daha da uzlaşmaz iktidarlar göreve geldi.

Aslına bakarsanız bu durum dünya siyasetind­eki genel eğilimin TürkiyeAB ilişkileri­ne doğrudan bir yansımasıy­dı. Liderlikle­rle alakası oldukça sınırlıy dı. Schroeder başka bir dönemin Almanya Başbakanı’ydı. Merkel başka bir dönemin sonuçların­a göre hareket ediyordu. Avrupa Birliği’nin kendi iç krizleri böylesi bir seviyeye ulaşmışken Avrupalı liderlerin çok da Türkiye dostu tavırlar takınmasın­ı beklemek zaten hata olurdu. Avrupa bugünlerde kendi birliğini nasıl koruyacağı, güvenliğin­i nasıl sağlayacağ­ı, top lumsal olarak Avrupa fikrini neden benimsetem­ediğini kara kara düşünüyor.

Merkel’in tüm bu süre zarfında sert Türkiye karşıtlığı­ndan ılımlı bir çizgiye gelmiş olma sı bile olumlu bir gelişme olarak görülme li. Hem uzun süre iktidarda bulunmanın ken dine verdiği sorumluluk hissinden hem de Almanya’nın AB için toparlayıc­ı bir rol oyna mak zorunda kalmasında­n olsa gerek özellik le son günlerde ılımlı ve uzlaştırıc­ı çizgisini korumaya çalıştı.

Bundan sonrası için Almanya’da Liberaller­in ve Yeşillerin ya Sosyal Demokratla­r’la ya da Hristiyan Demokratla­r’la kuracağı bir koalisyonu­n iktidara gelme şansı oldukça güçlü görünüyor. Eğer koalisyon Hristiyan Demokratla­r’la kurulursa o zaman Merkel dönemine benzer bir Türkiye Almanya ilişkileri­nin devam edebileceğ­ini düşünebili­riz. Fakat bu koalisyonu­n ortağı Sosyal Demokratla­r olur sa Almanya’da Türkiye’ye yönelik tavrın biraz daha sıkıntılı olabileceğ­ini tahmin ediyorum.

Ama öyle ya da böyle nasıl Merkel’in geli şi Schroeder’i arattıysa Merkel’in gidişi de Merkel’i aratacak diyebiliri­m.

 ?? ?? HASAN BASRİ
KDVDQ \DOFLQ#VDEDK FRP WU
HASAN BASRİ KDVDQ \DOFLQ#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye