Sabah

Muhalefet kendini toplamalı

-

Gördüğüm kadarıyla muhalefe tin pili bitiyor. Gündeme getir dikleri konular, siyasi cinayet ihtimali ya da bürokratla­rı karalamak gibi gökten inmiş saçmalıkla­ra benzi yor. Türkiye’de geçmiş muhalefetl­erin yaşadıklar­ı krizleri şimdikiler­in hatırla maları galiba mümkün değil. Örneğin 1950’yi ele alalım. 14 Mayıs seçim leri ertesinde 27 yıllık CHP iktidarı sona ermiş ve Demokrat Parti meclis te çoğunluğu elde etmişti. Cumhuriyet Halk Partisi bu yenilgiyi hazmedemed­i ve çok sert muhalefete başladı. Sonuçta 1954 seçimlerin­de Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyları daha da azaldı ve yarıya indi. Eğer daha ileriye gidersek Cumhuriyet Halk Partisi’nin sert muha lefeti sonuç verseydi, 1957 seçimlerin de de CHP yenilmezdi. Sonra 27 Mayıs askeri darbesi oldu ve CHP yeni bir seçim yenilgisin­den böyle kurtuldu.

Ama kader değişmez. Bu defa da Süleyman Demirel çıktı. Her seçim de Cumhuriyet Halk Partisi’ni yenil giye uğrattı. Sadece Ecevit, MHP’yle işbirliği yapıp çoğunluğu elde edince Demirel’in muhalefeti başladı.

Bütün bunlar geçmişte kaldı.

Burada Türk muhalefeti­nin geçmiş te kalan yıllarda alması gereken ders ortadadır. Eğer iktidarda yapı cı, iş bitirici bir iktidar varsa buna karşı demogojik söylemler le seçim kazanılama­z. Türk halkı nı çocuk yerine koyup siyasi cinayet lerle falan oyalamak akıl kârı değildir. Ayrıca Türkiye’nin oldum olası geride bırakmaya çalıştığı PKK terörüne sarı lıp büyük kentlerde sonuç almayı bek lemek de akıl kârı değildir.

Türk siyaseti bugün bu noktada. İktidar ve Cumhurbaşk­anı Türkiye’nin geleceğe dönük sorunların­ı çözüme kavuşturuy­or. Dış ülkelerle sağlıklı iliş kiler kuruluyor. Burada muhalefeti­n ve özellikle CHP’nin artık kendine gelmesi gerekiyor. Çünkü hastalıklı muhalefet hastalıklı demokrasi getirir.

 ?? ??
 ?? ?? MEHMET
mbarlas@sabah.com.tr
MEHMET mbarlas@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye