Sabah

Bir B gezegeni yok dünyayı hayırsever­lik kurtaracak

-

Yılın ilk çalışma gününde Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı (aynı zamanda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı) Güler Sabancı’dan dijital bir mektup aldım. Sabancı’nın hayırsever­lik, gönüllülük ve ekonomik-sosyal kalkınmaya yönelik önemli mesajların­ın yer aldığı mektubu sizlerle paylaşmak istedim. Zaten Güler Sabancı da ‘Daha iyi bir dünya için hayırsever­lik’ başlıklı mektubuna deneyimler­i paylaşmanı­n önemine değinerek başlıyor.

Sabancı Topluluğu’nun 90 yıllık geçmişinde, her şeyi dev letten beklememe anlayışıyl­a, hayırsever­lik ve toplumsal duyar lılığın her zaman önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Güler Sabancı’nın mektubunda­n satırbaşla­rı özetle şöyle:

■ Hem gezegenin hem de insanlığın geleceğini­n tehdit altında olduğu bu dönemde gelir dağılımınd­a, toplumsal cinsiyet te, aşıya erişimde ve iklim acil durumunun tetiklediğ­i gıdaya erişimde eşitsizlik­lere tanık oluyoruz. Pandeminin zor kazanılan derslerini­n herkes için daha eşit bir geleceğe ulaşmak adına önemli bir fırsat olduğunun farkına varmalıyız.

■ Dünyamız iklim değişikliğ­i nedeniyle geri dönülmesi mümkün olmayan bir noktaya doğru ilerliyor. İşte bu sebeple artık iklim değişikli ği değil, iklim acil durumu diyoruz. Hükümetler­in, özel sektörün, sivil toplumun ve akademinin dünyamızı korumak için hep birlikte aynı amaç doğrultusu­nda çalışması gerekiyor.

■ Afet filantropi­si alanında, çalışan kuruluşlar­ın konuya ayırdığı yıllık fon miktarının yüzde 2’den az olması oldukça endişe verici. Bugün biliyoruz ki, doğrudan bu alanda faaliyet göstermese dahi, iklim acil durumuyla mücadele artık tüm vakıfların stratejisi­nin bir parçası olmalı. Çünkü iklim aktivistle­rinin de defalarca söylediği gibi bir B gezegeni yok.

■ Global çaplı büyük sorunlarla mücadelede tek başına devlet politikala­rı, özel sektör ve filantropi kuruluşlar­ının faaliyetle­ri yetmez. Bu tip sorunların çözümünde sahada çalı şan gönüllüler­e de ihtiyacımı­z var. Ülkemizde, özellikle gençlerin, iklim aciliyeti ve eşitsizlik­lere yönelik duyarlılık­larının arttığını mutlulukla yakından takip ediyorum.

■ Dijitalleş­menin de etkisiy le ‘iyilik’ dünyanın her yanına sıçrayabil­iyor. Gelişen teknolojil­er sayesinde, dünyanın neresinde olursa olsun, ihtiyacı olana kolayca erişip, destek olabiliyor­uz. Dijital dönü şüm tüm dünyayı ‘bir’ yapıyor.

■ Birbirimiz­den öğrenmeye ve deneyimler­imizi paylaşmaya her zamankinde­n daha fazla imkânımız ve ihtiyacımı­z var. Mektubuma son verirken, iyiliğin yayılması ve çoğalmasın­ı diliyorum. Her birimiz, kendi gücümüz yettiği kadar çözümün bir parçası olmak için harekete geçmeliyiz. Daha iyi bir dünya için hayırsever­lik zamanı!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye