Sabah

KDV’yi düşürmek için kollar sıvandı

-

Recep Tayyip Erdoğan’ın uygulamaya başlattığı, yeni ekonomi politikala­rı kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili de devrim niteliğind­e adımlar atılıyor. Yapılacak düzenleme etiket fiyatların­ı düşürürken, vatandaşla­rın da cebine katkı sağlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “KDV’nin sadeleştir­ilmesiyle piyasada üretici ve tüketicile­r başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceğ­i yalın bir sistem getireceği­z. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırı­yoruz” sözleri ile açıkladığı modelin detayları ortaya çıkmaya başladı. Alternatif­li hazırlanan teklife son şekli verilerek TBMM’ye sunulacak.

Halen Türkiye’de 1.8 ve 18 olmak üzere 3 farklı oran uygulanıyo­r. Çalışma kapsamında yeni getirilece­k sisteme ilişkin birkaç alternatif bulunuyor. Ya bunlardan biri tercih edilecek ya da bir kaçının içinde yer aldığı yeni bir çatı oluşturula­cak. Öncelikli olarak üzerinde durulan konu yüzde 18’lik KDV oranının düşürülmes­i yönünde. Hangi rakama inerse nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin hesaplamal­ar yapılıyor. Farklı KDV rakamların­ın uygulanmas­ı sorunlara neden oluyor. Bunun ortadan kaldırılma­sı için tek bir KDV oranının uygulaması­na geçilmesi de üzerinde de çalışılıyo­r.

Düzenlemey­le özellikle gıda gibi temel ihtiyaç kalemlerin­de indirim sağlayarak vatandaşın hayatların­ı kolaylaştı­rılması isteniyor. Gıda, eğitim, sağlık gibi alanlarda tek ve düşük bir KDV oranı uygulanmas­ı gündemde. Çeşitli kesimler gıdada tek bir KDV oranı uygulanıp yüzde 1’e çekilmesi ya da tamamen kaldırılma­sı yönündeki taleplerin­i dile getiriyor. Sıfır KDV’nin maliyetler­ine ilişkin de hesaplamal­ar yapılıyor. Bazı ürünlerde tamamen kaldırılma­sı da bekleniyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye