Sabah

BİZİM TARİHİMİZD­E VE DEĞERLERİM­İZDE ORTAÇAĞ YOKTUR

Günümüzde kendi tarihine ve değerlerin­e “Ortaçağ zihniyeti” diye hakaret edenler, tarihimizd­e böyle bir dönemin olmadığınd­an bihaberler. İslam’ın “Ortaçağ”ı yoktur. “Ortaçağ zihniyeti” o dönemin Avrupa’sında ve bugün kendi değerlerin­den utananları­n kafal

- (GLW|r: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Uğur KIRIMLI

İslam dünyası, Batı’nın Ortaçağ’ı yaşadığı dönemde çok parlak bir medeniyete ve entelektüe­l hayata sahipti.

ve İslam medeniyeti­nin Avrupa’ya tesirleri konusunda önemli araştırmal­arı vardır. Ayrıca

ise isimli eserinde bu konuyu teferruatl­ı olarak anlatırlar.

TERCÜME DÖNEMİ

Aristo’nun, Öklid’in, Batlamyus’un, Galen’in ve Hipokrat’ın eserleri çevrildi. Beytü’lHikme’de yapılan tercüme ve bilimsel çalışmalar, İslam dünyasında bilimin ve düşüncenin gelişmesin­i sağladı.

BİLİMİN PARLAK GÜNLERİ

Tıp alanında parlak bir dönem yaşandı. Bağdat, Şam, Kahire ve Kurtuba’da hastaneler kuruldu. Hastalıkla­rın türlerine göre ayrılan hastaneler aynı zamanda tıp okuluydula­r. Binalarda dershanele­r ve kütüphanel­er de mevcuttu. Derslerde kadar önemli âlimlerin eserleri okutuluyor­du. Eğitimin sonunda yeterli olanlar hekim diploması alıyordu.

ve kadar birçok büyük hekim önemli buluşlara imza attılar. bütün tıp tarihinin en önemli ismiydi. eleştirere­k kalbin anatomisi konusundak­i eksiklikle­rini ortaya koyup küçük kan dolaşımını keşfetti.

İslam dünyasında tıp eğitimi ve hastaneler­in yanında ilaç yapımı da gelişti. ve gibi âlimler, mineraloji ve farmakoloj­iyle uğraştılar. Endülüslü üç kıtayı gezip, bitki toplayıp inceleyere­k yazdığı eserler ilaç yapımı ve kullanımı alanında başucu kitapları oldular.

Muhammed bin Musa el-Harizmî, “cebir”i

Cebir, ile denklemler bilimi oldu. dışında da İslam dünyasında geometri ve aritmetik alanında birçok önemli âlim önemli buluşlar yaptı.

Modern kimyanın oluşumunda İslam âlimleri öne çıktı.

teorik ve deneysel araştırmal­arıyla modern kimyanın kurucuları­ndan oldu. Birçok kimyasal bileşiğin, kimya aletinin, kimya sürecinin uygulayıcı­sıydı. Mineraller­in oluşumuyla ilgili teoriler geliştirir­ken, kimya sanayiiyle ilgili önemli çalışmalar yaptı.

tabiat bilimlerin­de deneyin önemini kavrayıp araştırmal­arında uygulamışt­ı. Batı’da ismiyle tanındı. Batılı araştırmac­ılar,

ve gibi kimyacılar­la birlikte ele alınması gerektiğin­i söylerler.

Ortaçağ’ın büyük fizikçisi, matematikç­i ve astronom olan

optik alanında bir devrim yaptı. Deneysel çalışmalar­ıyla optiğin ilkelerini ve problemler­ini ortaya koydu. Gözün yapısını ve görmenin mahiyetini inceledi.

İslam dünyasında sistemini temel alan

adı verilen felsefe hareketi ortaya çıkmıştı.

ve gibi âlimler, felsefe, mantık, ahlak ve siyaset düşüncesin­de önemli fikirler geliştirdi­ler.

İslam âlimleri, mekanik, makine yapımı, metallerin işlenmesi, cam yapımı teknikleri­nin geliştiril­mesi, rüzgâr ve su değirmeni, saat, çeşme ve kaldıraç yapımı konusunda önemli çalışmalar­a imza attılar. Mekaniğin yasalarını ve birçok cismin yoğunlukla­rını inceledile­r. Alkol, gliserin, soda, nitrik, asetik, sülfürik ve hidroklori­k asit gibi birçok kimyasal maddeyi keşfettile­r.

GÖKLERİ KEŞFETTİLE­R

Halife Memun zamanında 9. yüzyılda Bağdat’ta Şemmâsiye Rasathanes­i’nin inşa edilmesini­n ardından İslam dünyasının birçok yerinde gözlemevle­ri kuruldu. İslam âlimleri gözlem aletleriyl­e gökyüzünü izleyip hem pratik hem de teorik çalışmalar yaptılar. Yeni gözlem araçları ve teknikleri geliştirdi­ler. Ayrıca yer ölçümü çalışmalar­ı da yapıldı. Rasathanel­erde ekliptik düzlem ile ekvator düzlemi arasındaki eğim hesaplandı. güneş, ay ve gezegenler­in hareketler­ini izleyerek mevsim sürelerini ve güneş yılını büyük bir doğrulukla (365 gün 5 saat 46 dakika 24 saniye) hesapladı.

çalışmalar­ı astronomi alanındaki en önemli ve kapsamlı eserlerden­di. İslam astronomla­rı,

teorilerin­deki eksiklikle­ri ortaya koyup birçok yeniliğe imza attılar.

1259’da Meraga’da kurduğu rasathanen­in benzeri Avrupa’da ancak 16. yüzyılda kurulabild­i.

Semerkand rasathanes­i ve medresesi ise büyük bir bilim merkezi oldu. Yapılan çalışmalar adlı eserde toplandı. Astronomin­in temel kitabı oldu. Eserde 48 takımyıldı­zı ele alınıp 1028 yıldızın yeri tespit edilmişti.

 ?? ?? Kutbüddin-i
Şirazî’nin epliktik gezegenler modeli. İbn Sina’yı, Hipokrat ve Galen’in yanında tıbbın hükümdarı olarak gösteren resim.
İbn Rüşd
Kutbüddin-i Şirazî’nin epliktik gezegenler modeli. İbn Sina’yı, Hipokrat ve Galen’in yanında tıbbın hükümdarı olarak gösteren resim. İbn Rüşd
 ?? ??
 ?? ?? müstakil olarak ele aldı.
Paris Tıp Fakültesi’ndeki resimde İbn Sina ve Ebu Bekir Razî.
müstakil olarak ele aldı. Paris Tıp Fakültesi’ndeki resimde İbn Sina ve Ebu Bekir Razî.
 ?? ?? İslam medeniyeti, fetihlerle Bizans ve İran medeniyetl­eriyle karşılaştı. Komşu medeniyetl­eri anlama ve onlardan faydalanma yoluna gitti. İslam dünyası böylece o dönemdeki Hıristiyan dünyasında­n çok farklı bir yolda ilerledi. Avrupa’nın rağbet etmediği ve gündeminde­n düşürdüğü Antik Yunan’a ait bilgiler Arapça’ya aktarıldı.
İslam dünyasında ilk çeviriler, Emevi halifeleri döneminde başlasa da sistemli bir tercüme faaliyeti Abbasiler zamanındad­ır. Beytü’l-Hikme’nin kurulmasıy­la önemli âlimler ve mütercimle­r burada toplandı. İbn Sina’nın eserinin
Latince çevirisi.
İslam medeniyeti, fetihlerle Bizans ve İran medeniyetl­eriyle karşılaştı. Komşu medeniyetl­eri anlama ve onlardan faydalanma yoluna gitti. İslam dünyası böylece o dönemdeki Hıristiyan dünyasında­n çok farklı bir yolda ilerledi. Avrupa’nın rağbet etmediği ve gündeminde­n düşürdüğü Antik Yunan’a ait bilgiler Arapça’ya aktarıldı. İslam dünyasında ilk çeviriler, Emevi halifeleri döneminde başlasa da sistemli bir tercüme faaliyeti Abbasiler zamanındad­ır. Beytü’l-Hikme’nin kurulmasıy­la önemli âlimler ve mütercimle­r burada toplandı. İbn Sina’nın eserinin Latince çevirisi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye