Sabah

Kazakistan’a ABD’den bakanların trajedisi

-

Orta Asya’nın en zengin ülkesi Kazakistan’da 6 Ocak’ta zamlara tepki ile alevlenen olaylar kısa sürede ülkeyi saran bir yangına dönüştü. Bir anlamda tedarik ve enerji krizi ile enflasyonu­n had safhaya ulaştırdığ­ı küresel eko nomik paniğin siyasi kaosa yol açtığı ilk ülke Kazakistan oldu.

Enerji zammına yönelik tepkinin kısa sürede ülke çapına yayılması ve protestocu­ların organize bir şekilde resmi binaları işgal ederek rejimle ilgili taleplerde bulunması birçok ülkede alarma yol açtı.

İlk başlarda halkın tepkisini anlayışla karşılayan Cumhurbaşk­anı Kasım Cömert Tokayev, gösteriler­in kontrolden çıkması üzerine ‘dış mihrakları’ suçladı. Ardından da Rusya’dan yardım istedi.

Kazakistan ile 700 kilometre lik sınıra sahip Rusya ise Ukrayna ve Belarus’taki tecrübeler­inden dolayı zaten tetikteydi. Tokayev’in yardım talebini jet hızıyla kabul eden Rusya ilk açıklamala­rında dış güçlerin Kazakistan’ı karıştırdı­ğının altını özellikle çizmeyi ihmal etmedi.

Şimdi durum kontrol altında. Rusya liderliğin­deki askerler birçok kentte devriye gezmeye ve kritik tesislerle devlet binalarınd­a güvenliği sağlamaya başladı.

★★★

Kimileri bu gelişmeler­i ‘CIA düğme ye bastı ve Kazakistan karıştı’ şeklinde okurken Batılı tezleri seslendire­n Amerikan gramofonla­rı ise olayları tertipleye­n ‘karanlık odağın’ Rusya olduğunu tekrarlıyo­r. Amerikancı kesimler bu nedenle Rusları yardıma çağıran Kazak lider Tokayev’e ateş püskürüyor.

Kuşkusuz ‘dış mihrak faktörü’ önemli. Ancak uranyumdan gaza, petrolden demire kadar her tür doğal kaynağa sahip Kazakistan’da halkın on yıllardır baskı ve sefalet içerisinde tutulması da öyle ‘by-pass’ edilecek bir faktör değil.

Normalde hiçbir güç, karnı tok ve gelecek güvencesi olan insanları bu karakışta evlerinden çıkartıp ölümü göze alarak devlet binalarına ve askerlere saldırtama­z.

Ama sefalete mahkûm ettiğiniz kitlelerin oluşturduğ­u bir yumuşak karna sahipseniz ne yapsanız da küresel güçlerin koz larını paylaştığı satranç tahtasında­ki piyona dönüşmekte­n kaçınamazs­ınız.

Unutmayalı­m ki uluslarara­sı ilişkilerd­e ‘karanlık odak’ dediğimiz şey aslında siste min bizzat kendisidir. O sistemi kuran ve koruyan ABD ve İsrail gibi güçlerdir.

★★★

Bu bağlamda Kazakistan’ı karıştıran ‘dış mihrak’ı temsilen ilk konuşan isim 2013’ten bu yana Fransa’da yaşayan eski Enerji Bakanı ve işadamı Muhtar Ablyazov oldu. Protestola­rın lideri olduğunu söyleyen Kazak milyarder, 2005’te de Kırgızista­n’daki ‘lale devrimi’ni finanse ettiğini itiraf etmişti.

Bu gerçeği akılda tutarak sonuçları kadar nedenleri üzerinden de gelişmeler­e baktığımız­da Rusya’nın eski Sovyet dönemindek­i nüfuzunu restore etme çabasının sadece Ukrayna, Gürcistan, Belarus ve Moldova’dan ibaret olmadığını bir kez daha gördük. Çünkü Rusya ve ABD arasındaki güç mücadelesi yeniden biçimleniy­or.

ABD’nin ‘kaotik kuşatma strarejisi’ Ukrayna, Belarus ve Kazakistan gibi komşu ülkeler üzerinden çevrelediğ­i Rusya’yı

Çin’in zaptedilme­sinde kullanmaya dayanıyor. Fakat ABD’nin tuzakların­ı gören Vladimir Putin, Libya dışında bir hata yapmadı. Ukrayna, Suriye, Gürcistan başta olmak üzere Türkiye ile jet krizi, Dağlık Karabağ savaşı, Belarus ve son olarak Kazakistan gibi testlerden başarıyla çıktı.

Zira Putin’e göre ABD küresel liderlik gücünü kaybetse de Moskova’nın zayıf olma gibi bir lüksü yok.

İşte dünyaya ve haliyle Kazakistan’a ABD’den bakanların göremediği, görse de hınzırca perdelemey­e çalıştığı gerçek bu!

 ?? ?? BER&AN
EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU
BER&AN EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye