Sabah

Kendimize mutlaka güvenelim

- Uğur YILDIRIM

OMICRON varyantını­n daha bulaşıcı olması son haftalarda vaka sayılarını 70 bine dayandırdı. Yetişkinle­rin yanı sıra çocuklarda da Kovid-19 arttı. Buna bir de mevsimsel grip influenza eklendi. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. F. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Şu anda hastanemiz­de yapılan PCR testlerini­n yüzde 75’inde Omicron, geri kalan kısmında ise Delta varyantı görülüyor. Omicron öne geçti ve bunun belirtiler­i Delta’ya göre daha hafif, genelde sadece nezle gibi geçiriliyo­r” dedi. İşte Dr. Gündoğdu’nun çocukları korumak için önerileri:

■ Çocuklara 12 yaşını geçer geçmez e-nabızda tanımlandı­ğı zaman aşı yaptırmalı. Çocuklarda BioNTech tercih edilmeli, çünkü dünyada en çok denenen ve etkin olduğu saptanarak ülkemizde uygulanan aşı bu.

■ Okulda maske ve mesafeye, sınıfların ve okulun havalandır­ılmasına dikkat etmek gerek. Evde odalar havalandır­ılmalı.

Omicron varyantını­n dünyayı kasıp kavurduğu bugünlerde Türkiye’nin kuzeydoğu köşesinde sağlık çalışanlar­ının zorlu mesailerin­e tanık oldu. Hava sıcaklığın­ın eksi 30 dereceyi bulduğu Ardahan’da kara kış çok çetin.

Türkiye’nin Sibiryası kabul edilen bölgede göller, nehirler, ağaçlar, arabalar her şey buz. Zorlu kış şartlarına rağmen büyük bir mücadele veren sağlık ekipleri ise aşı için köy köy geziyor. Pandemiyle mücadelede 2 yıldır destan yazan sağlık savaşçılar­ı şu ana kadar 135 milyonu aşkın aşı vurdu.

ISIÖLÇER BİLE BUZ TUTTU

Ardahan Göle, Türkiye’nin en soğuk yerlerinde­n biri. 112 Acil ambulansla­rının hareket halindeyke­n donduğu anlatılıyo­r. Bu yüzden sağlık çalışanlar­ı, araçları donmasın diye belli aralıklarl­a çalıştırıy­or. Biz de Göle Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri ile birlikte aşı ve filyasyon çalışmalar­ına katılıyoru­z. Zorlu yollardan geçip Kars sınırındak­i köylere ulaşıyoruz. İlk durağımız Esenyayla Köyü. Üçüncü doz aşısını vurmak için Zeytun Altun’un (82) evine gidiyoruz. O kadar soğuk ki eve aşı çalışması için giren doktor Furkan Çelik, hastanın ateşine bakmak için çalışmayan ısıölçer cihazını sobanın

üzerine tutuyor. Ateş

Geride kaldığını ümit ettiğimiz Kazakistan olayları hepimize ders vermektedi­r. Kazakistan olayları ertesindek­i soruşturma­larda eski başbakanla­r, eski cumhurbaşk­anları, hatta Soros bile çıkıyor.

Yani dünyada bir grup insan, çeşitli toplulukla­rın huzur içinde yaşamasınd­an rahatsız.

Biz Türkiye olarak bunu Gezi ayaklanmas­ında görmedik mi?

Toplumun saygın gördüğü, sanatına, yetenekler­ine dikkat ettiği insanlar Gezi ayaklanmas­ında birer vahşiye dönüşmüştü.

Kendi çalıştıkla­rı televizyon­ların araçlarını tahrip edenleri bile gördük.

Insanoğlu muhteristi­r

Bilmeliyiz ki her an, her ülkenin içinde bu tür ihanet kaynakları var.

Biz Türkler bunları en son 15 Temmuz 2016’da gördük.

Ve o günden bugüne yapılan soruşturma­larda PKK’lılar, FETÖ’cüler, DHKPC’liler hiç tükenmiyor.

Hâl böyle olunca ülkelerin ve Türkiye’nin meşru siyasetind­e görev ve rol alanlar çok dikkatli olmalılar.

Çünkü insan ihtirasını­n boyu, insanın aklından genellikle daha uzundur.

Cumhuriyet tarihi boyunca bunu hep görmedik mi?

Çankaya’daki Cumhurbaşk­anı &ELAL %AYAR’a “HAZıR OL VAZIYETIND­E TEKMIL VEREN GENERAL” 27 Mayıs’ta onu tutuklamad­ı mı?

Içimizdeki hainlere dikkat

Bugünlerde Yunanistan konusunda sürekli uyarılar yapılıyor.

Amerika’nın Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı hazırladığ­ı iddia ediliyor.

Diyorum ki, gerçekçi olalım.

Türkiye, Yunanistan’ı da, pek çok düşmanı da perişan eder.

Ama eğer

miz zor olur.

Kazakistan bunları hatırlattı. ölçülüp, tansiyonun­a bakılıyor, ardından aşı vuruluyor. Küçük Altınbulak köyünde Firdevs Çalıkıran’ın (85) evine gidiyoruz. Cam kenarında köpek havlamalar­ı eşliğinde aşı önce sisteme girilip sonra yapılıyor. Son durağımız Gülfiraz Ceco’nun evi. Ceco ve ailesi karlı yollardan gelen sağlıkçıla­ra teşekkür ediyor. “Sağlık çalışanlar­ı her aradığınız­da geliyorlar mı?” diye soruyorum. “Allah razı olsun ne zaman arasak geliyorlar” diye cevap veriyor. Hemşire Dilan Kalkan Güner de “Arabalar donsa da, yollar kapansa da işimizi severek yapıyoruz. Bir teşekkür bize yetiyor” diye konuşuyor.

azarlarsa işi

 ?? ??
 ?? ?? MEHMET
mbarlas@sabah.com.tr
MEHMET mbarlas@sabah.com.tr
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye