Sabah

Sağlığımız için hastaneler­den niçin uzak durmalıyız?

-

devremde bir ya da iki kez korona olan kim varsa büyük çoğunluğu her an virüs kapacağı endişesiyl­e hare ket eden, aşıları tam, açık havada bile maske takan ve elinden dezen fektanını düşürmeyen­ler...

Buna karşın normal hayatı na devam eden ve aşı olmayı da düşünmeyen tanıdıklar­ım ara sında henüz hastayım diyene rastlamadı­m.

Acaba bu durumu nasıl izah edebiliriz?

“Sakınılan göze çöp batar” önermesi bize yol göste rebilir mi?

Bence evet.

Hatta daha ileri giderek söy leyebiliri­m ki, çöpü sakındı ğımız gözümüze batıran da bizzat kendimiziz

Bir örnek vereyim. Geçenlerde işyerinde pozitif vaka çıkan bir arkadaşım telaşla aradı. “Hemen hastaneye gidi yorum” dedi.

“Niye, kendini kötü mü hissediyor­sun” diye sordum?

“Yo bomba gibiyim ama belki ben de hastayımdı­r” dedi.

Ne diyeyim, “Belki...” deyip kapattım.

Az sonra mesaj kutuma gelen hıncahınç dolu bir acil servis fotoğrafı düştü.

Arkadaşım “Kuyruk var. En az iki saatte bana sıra gelir. Of ne yapsam ki?” diye soruyordu.

“Hemen oradan uzaklaş, hastalık kapacaksın” dedim.

“Hiçbir yere gidemem, mec bur bekleyeceğ­im. İnsan kay naklarında­n temaslıyım diye test yaptırmam gerektiğin­i bildirdile­r. Yarın sabah mesaim var” diye cevapladı.

“Sanki biraz heveslisin de...” diye takıldım.

“Fena olmaz aslında pozitif çıksam... Yedi gün yatarım” diye güldü.

Günahı boynuna da...

Biri bana anlatabili­r mi? Kendisini iyi hisseden sağlıklı insanları prosedür gereği, istatiksel olarak pozitif vakaların yoğun olduğu has tanelere yönlendirm­enin pan demiyle mücadeleye ne katkı sı var?

Bu angaryanın, zaten burnu akınca soluğu hastanede alacak kadar korkutulan insanlar yüzünden fazlasıyla risk altında olan sağlık per sonelinin iş yükünü artırma sı da cabası.

Baksanıza son günler de hastane koridorlar­ında itiş kakış yine arttı. 'inlenme molasında aşılamaya devam etmeyen hekimi yumruklaya­n aşıkolikle­r falan tutuklanar­ak cezaevine koyuluyor...

Bu keşmekeş ve beraberind­e getirdiği riskten ötürü, kanser hastaları gibi düzenli teda viye ihtiyacı olan insanların hastaneler­e gidemedikl­erini de biliyoruz değil mi?

Pandeminin başındaki panik haliyle tüm dünya ile birlik te başvurduğu­muz şu gereksiz “ölçme” işini artık bırakmanın zamanı gelmedi mi?

 ?? ??
 ?? ?? MELİH
PeliK DlWiQRN#VDEDK FRP Wr
MELİH PeliK DlWiQRN#VDEDK FRP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye