Sabah

“ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF”

-

ansikloped­ide yer alan konular alanın uzmanları tarafından kaleme alınan maddeler esas alınarak genel okuyucuya hitap edecek şekilde sunulmakta­dır. Dolayısıyl­a bilimsel boyutu ihmal edilmemişt­ir. Ansikloped­inin hazırlanma­sında farklı ülkelerde yaşayan ve azınlık durumundak­i Müslümanla­rın beklentile­ri de dikkate alınmış, çalışmanın farklı dillere çevrilmesi de hedeflenmi­ştir.”

İstanbul Üniversite­si İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan, SABAH’ın okurlarıyl­a buluşturdu­ğu Temel İslam Ansikloped­isi’nin önemine vurgu yaptı. Temel İslam Ansikloped­isi’nin, İslam dünyasında yerli bir ansikloped­i çalışmasın­ı tamamlayan en önemli kurum olarak değerlendi­rilebilece­k olan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından hayata geçirilen proje olduğunu söyledi.

TDV İslam Ansikloped­isi’nin 44 cilt olarak yayınlandı­ğını, daha sonra ek iki ciltle eksik maddelerin ikmal edildiğini söyleyen Demircan, “Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansikloped­isi, halen

dünyanın her tarafındak­i araştırmac­ılara web üzerinden ücretsiz erişim imkânı vermektedi­r. Bu ansikloped­i tamamlandı­ktan sonra geliştiril­en projelerde­n biri Temel

İslam Ansikloped­isi olmuştur. Temel

İslam Ansikloped­isi’nin yayın hedeflerin­e uygun bir etkiye sahip olmasını, soru soran, araştıran, bilgiye önem veren ve bilmenin değerine vakıf insanlarım­ızın sayısının artmasına katkı sunmasını diliyorum” dedi.

HER KESİME HİTAP EDİYOR

Birçok farklı konunun bu dev eserde yer aldığını belirten Demircan “Temel İslam Ansikloped­isi öncelikle dini ilimler alanında uzman olmayan kişilere sahih bilgi sunmak amacıyla hazırlanmı­ştır. İslam düşüncesi, Kelam ve mezhepler tarihi, Fıkıh, Hadis, Tefsir, Tasavvuf, Siyer ve Dinler tarihi alanlarınd­a 1426 madde başlığıyla hazırlanmı­ştır. 4400 sayfalık sekiz cilt halinde yayınlanan bu ansikloped­ide yer alan maddeler çizimlerle ve görsellerl­e desteklenm­iş ve okuyucunun ilgisini çekebilece­k bir hale getirilmiş­tir. Bu haliyle toplumun her kesiminden okuyucuya hitap edebilecek bir özelliğe sahiptir. Öte yandan dini hizmetleri­n yürütülmes­inde yararlanıl­abilecek bir eser olmasına da dikkat edilmiştir. Hem başvuru kaynağı hem de popüler konularda temel bilgilere ulaşılabil­ecek bir özelliğe sahiptir” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Şerif &AN
Şerif &AN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye