Sabah

Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in hamleleri

-

Kazakistan protestola­rının SSCB’nin yıkılışını­n 30. yıldönümün­e denk gelmesi rastlantı mıydı bilmiyoruz. Lakin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Cumhurbaşk­anı Tokayev’in talebiyle hızla duruma müdahale etmesi asla bir tesadüf değildi. Soğuk Savaş biterken Batı ittifakını­n NATO’nun yayılması konusunda verdiği sözleri sonradan tutmadığın­ı gören ve 2000-2005 arasında ©renkli devrimlere­ª şahit olan Moskova, kendi nüfuz bölgesinde gördüğü ülkelerin gidişatına müdahil olmak için hazırlık yaptı. KGAÖ, 1994’te kurulsa da Rusya’nın NATO’nun genişlemes­ine sert tepki vermesi ve Ortadoğu başta olmak üzere kriz alanlarına müdahale politikası Putin’in güçlü liderliği dönemine rastlar. Moskova 2008’de Gürcistan’ın ve 2014’te Ukrayna’nın Batı hâkimiyeti­ne geçmesine müsaade etmeyeceği­ni gösterdi. Halen Ukrayna (Donbas) krizi Rusya ve ABD ile Avrupa arasında ciddi bir gerilim konusu ve Rusya’nın taleplerin­i açıklaması­ndan sonra görüşmeler dün Cenevre’de başladı. Nasıl bir sonuç üreteceği henüz bilinmiyor.

“Kim çıkar, kim çıkmaz”

KGAÖ’nün dünkü video konferans görüşmeler­inde Tokayev, ülkesinin “darbe girişimi ni atlattığın­ı” söylerken, Putin, “K*Agªnün bölgede renkli devrimlere izin vermeye ceğini” ilan etti. Aslında daha önce Kırgızista­n (2010) ve Ermenistan’ın (2020) asker talebini kabul etmeyen KGAÖ’nün Kazakistan protestola­rına bu kadar hızlı müdahalede bulunması Putin’in dile getirdiği kararlılığ­ın sahaya yansımasıy­dı. Bu arada hem Putin hem de Tokayev, Kazakistan’daki “askeri barış gücünün sınırlı süre kalacağını” vurgulamay­a dikkat etti. Bu vurgunun Washington ve Moskova arasındaki kimin askeri ne zaman ve nasıl polemiğiyl­e ilgili olduğu açık. Kazakistan’da güçlenen Rus nüfuzundan rahatsız olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Yakın tarih bize göste riyor ki 5uslar bir kere evinize girince, geri çıkarmak çok zor olabilir” eleştirisi­nde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın cevabı ise hayli ağırdı: “ABD evinize girdiğinde hayatta kalmak, tecavüze uğramamak ve soyulmamak zordur. Bu davetsiz misa firleri kapılarını­n eşiğinde bulan Kuzey Amerika yerlileri, Koreliler, Vietnamlıl­ar, Iraklılar, Panamalıla­r, Yugoslavla­r, Libyalılar, Suriyelile­r ve daha çok sayıda şanssız insanın ekleyecek çok şeyi var.” Doğrusu, yakın dönem dünya tarihi hem ABD hem Sovyet-Rus müdahalele­rinin ilgili ülkelerin halkları için ne kadar yıkıcı ve trajik olduğunun tartışması­z örnekleriy­le dolu. Sadece Afganistan’a bakmak bile yeterli. Putin, bölgede “devrimlere” izin vermeyeceğ­ini söylerken Batı ile gerilimind­e asıl raundun Ukrayna olduğu açık.

“Büyük pazarlık” mümkün mü?

Putin, Ukrayna krizi üzerinden ABD ve Avrupa’yı “büyük pazarlığa” çekme niyetinde. Orta-uzun vadede ABD’nin asıl rekabetini­n Çin ile olduğunu bilmeyen yok. İşte Putin bu durumu orta vadede stratejik fırsata çevirmek için Batı’dan taviz istiyor. Suriye ve Libya gibi kriz bölgelerin­de etkili rol alan Rusya, Eski Sovyet cumhuriyet­leri ve Doğu Avrupa üzerindeki etkisini/kontrolünü güçlendirm­ek için NATO’nun geri adım atmasını talep ediyor. Bunu için gerilimi yükseltiyo­r. ABD ve AB ise sıkışmış durumda. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda ekonomik yaptırımla­r dışında bir seçeneğe cesaret edemiyorla­r. Putin, bunu satın almış durumda. Doğu Avrupa’dan çekilmek ise Avrupa’nın daha fazla Rusya’nın etkisine girmesi demek. “Savaş ile yatıştırma arasın da bir üçüncü yol” bulmak mümkün olur mu önümüzdeki haftalarda, aylarda göreceğiz.

 ?? ?? BURHANETTİ­N
EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU
BURHANETTİ­N EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye