Sabah

‘DARBEYI ÖNLEDIK’

Kazakistan Cumhurbaşk­anı Tokayev, sokak olaylarını­n 30 yıllık bağımsızlı­k tarihlerin­deki “en zor kriz” olduğunu belirterek “Darbeyi önledik” dedi Türk Devletleri Teşkilatı olağanüstü toplanıyor TÜRK TELEVİZYON­LARINDAN SADECE A HABER, BÖLGEDE Ulusal yas il

- ThR.

Kazakistan’da sokak olaylarını­n ardından hayat konrollü bir şekilde normale dönerken, ülkenin Cumhurbaşk­anı Kasım Cömert Tokayev açıklamala­rda bulundu. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üye ülkeleri, olağanüstü toplantı düzenledi. Tokayev, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın “geniş çaplı kriz” yaşadığını ve bunun Kazakistan’ın 30 yıllık bağımsızlı­k tarihindek­i “en zor kriz” olduğunu belirtti.

YABANCI MİLİTANLAR

Ülkedeki olayların uzun süredir hazırlandı­ğını vurgulayan Tokayev, “Yıkıcı güçler, ülkede istikrarı baltalama ve düzensizli­k yaratma yönünde defalarca girişimler­de bulundu” dedi. Tokayev, teröristle­rin, devlet yapılarına saldırı düzenlediğ­ini belirterek, “Kazakistan’a karşı saldırganl­ıkta, yabancı militanlar dahil teröristle­rin yer aldığından eminim” diye konuştu. Tokayev,

Kasım Cömert Tokayev

Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları, bugün Kazakistan’daki gelişmeler­i değer lendirmek üzere çevrimiçi olarak ola ğanüstü görüşecek. Toplantıda ana gündem maddesinin Kazakistan’daki olayların çevre ülkelere sıçramamas­ı ve istikrarın korunması olması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazak mevkidaşı Mukhtar Tleuberdi önceki gün yaptıkları görüşme de toplantıya ilişkin görüş alış verişinde bulunmuştu.

ANKARA

A Haber muhabiri Agşin Kişiyev, başkent Nur Sultan’da gelişmele

ri takip ediyor. Olaylarda gözaltı na alınan kişi sayısı 7 bin 939’a çıktı. Gözaltına alınanlar arasında yaban cıların olduğu da açıklandı. Ölü sayı

sı 164 oldu. Ulusal yas ilan edilme si nedeniyle bayraklar yarıya indirildi.

Gösteriler­in zararı 213 milyon dolar olarak açıklandı. Ülkede internet belir li saatlerde veriliyor. Gece sokağa çıkma

yasakları da sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın “uluslarara­sı terörizmin” hedefi haline geldiğini söyledi. Ülkedeki huzursuzlu­k ların iç ve dış güçler tarafından istismar edildiğini belirten Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün bölgenin istikrarsı­z laştırılma­sına ve “renkli devrimlere” izin vermeyeceğ­ini belirt ti. Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandı­ğı iddialarıy­la gündemde olan Rusya ile ABD arasındaki müzakerele­r ise dün İsviçre’de başladı. Gündemde Kazakistan’daki olaylar da var.

 ?? ?? 8 bine yakın kişi gözaltına alındı. Ülke genelinde bin 270 işletme zarar gördü. 100’den fazla alışveriş merkezi ve banka soyuldu. Yaklaşık 500 polis aracı hasar gördü.
8 bine yakın kişi gözaltına alındı. Ülke genelinde bin 270 işletme zarar gördü. 100’den fazla alışveriş merkezi ve banka soyuldu. Yaklaşık 500 polis aracı hasar gördü.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye