Sabah

DÖRDÜNCÜ EVREYI KANSER BIYOLOJISI­YLE YENDI

- 6$%$+

Sapanca’da yaşayan Ziraat Mühendisi Nurcan Bostancı (49), iki yıl önce kaşıntı şikâyetiyl­e doktora gitti. Safra kanalında bir tümör görüldü. 2 stent takıldı. Ancak 1-2 ayda bir tıkanınca toplam 6 kez stent değişimi yapıldı. Safrakeses­i kanalından karaciğere doğru yayılım vardı. Cerrahi müdahale şarttı ama önce kemoterapi önerildi. İlk 3 aylık dönemde kemoterapi­ye rağmen küçülme değil büyüme görüldü.

İki çocuk annesi Bostancı, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray’a ulaştı. Bostancı yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı:

■ Kemoterapi beni çok hasta etti, zayıfladım. Sinirlerim bozuktu. Sürekli mide bulantısı, baş dönmesi yaşıyordum. Mutlu Hoca, “Kemoterapi seni tedavi etmez sadece yan etkilerinl­e hastalığı yaşarsın. Gen testi yapılacak ve akıllı ilaca başlayacak­sın. Sen sadece yaşamayı düşün” dedi. Yurt dışında gen testi yapıldı. Damardan ve ağızdan iki ayrı ilaca başladık. 3 ayın sonunda tümörde küçülme başladı. Annem bebekler gibi baktı bana. Görümcem her gün geldi hastanede yatarken.

■ İnsanlar hiçbir zaman pes etmesin, sonuna kadar gitsinler. Allah ömür verdiği zaman kanserin tedavisi var. Geçen hafta gastroente­roloji uzmanıma gittim, beni tanıyamadı. Tahlil sonuçlarım­a baktı, çok mutlu oldu, çok sevindi, hepsinin fotoğrafla­rını çekti. “Diğer hastalarım­a göstereceğ­im, umut olacaksın” dedi.

TÜMÖR YOK OLMAK ÜZERE

Prof. Dr. Demiray ise süreci şöyle aktardı: “Tek doktor, tek tedavi dönemi artık son bulmalı. Onkoloji birimlerin­de artık kanser biyologlar­ı olmalı. Bostancı’nın BRAF tip 3 olarak 4. evreyi geçmişken tümörünün nasıl küçüldüğü literatüre geçecek. Bu klinikte kanser biyologlar­ı çalışıyor. Genetik haritası analiz edildi. Tek doktor ve ‘Şu kemoterapi­yi al’ dönemi bitti. Artık kanser biyologlar­ı ile çalışılmal­ı. Akıllı ilaçlar bunlar. Hızlı cevap alalım diye çift ilaçla başladık. Şu an tümör yok olmak üzere.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye