Sabah

Kazakistan muamması ve Kazakistan bilgimiz

- SMS: HB< \a] ·\e J|nGeU

Kazakistan’da yaşananlar­la ilgi li pek çok tartışma yapılabili­r. Çünkü gerçekten çok karışık işler oldu. Ama benim dikkatimi çeken kısmı, Kazakistan’a olan ilgi ve bilgimizle alakalı. Türkiye’de Türk devletleri adına onca laf ederiz ama nedense bu devletle re dair ne doğru düzgün haber kaynak larımız var ne de bu konularda yeterince uzman yetiştireb­ilmişiz. Bunu bir kez daha gördük.

Toplumsal olarak Kazakistan haberle rini maalesef Rus veya Batılı kaynaklard­an takip etmek durumunda kaldık. Devletler arası bilgi eksikliğin­den bahset miyorum. Toplumlar arası bilgi eksikliği ne dikkat çekiyorum. Bence bu çok büyük bir sorun.

Kazakistan’da son derece ilginç ve can sıkıcı bir hafta yaşandı. Önce paha lılık üzerinden sokak ayaklanmal­arı oldu. Ortalık yakıldı yıkıldı. Bir de baktık, Cumhurbaşk­anı Tokayev ayaklanmal­a rı bastırmak için Rus askerlerin­i davet etti. İlginçtir, 30 yıl boyunca Kazakistan’ı tek başına yöneten Nazarbayev’in süreç boyunca hiç sesi çıkmadı. Üstüne üst lük Nazarbayev’in sadık dostu ve deva mı olduğunu düşündüğüm­üz Tokayev, Nazarbayev’i Ulusal Güvenlik Başkanlığı görevinden aldı. Günler sonra ve aslında ayaklanmal­ar bastırıldı­ktan sonra ikili ara sında sorun olmadığına dair bir açıklama duyduk. Bildikleri­miz bundan ibaret.

Dikkat ederseniz hikâyenin içinde bir sürü kara delik var. Ayaklanma gerçek ten pahalılıkt­an mı doğdu? Tartışmaya çok açık. Ben bu tür toplumsal görünüm lü olayların genelde toplumsal olmadığını, asıl faktörün dış müdahale olduğunu düşünme eğiliminde­yim. Pek çok örneğini gördüm, artık tanıdık geliyor.

O zaman karşımıza başka bir soru çıkar. Ayaklanmal­arın kışkırtıcı­sı kimdi? Batılı ülkeler mi? Rusya mı? Yoksa Çin mi? Zira her üçü de Kazakistan’la yakından ilgili. Batılı ülke ler zaten bu tür durumlarda olağan şüphe lidir. Ama söz konusu Kazakistan olunca Rusya’nın da kışkırtıcı ve sonra bastırıcı bir rol oynamış olma ihtimali hiç uzak değil.

Özellikle Kazakistan’ın son dönem de attığı bazı adımlar göz önüne alındığın da Rusya’nın böylesi bir işe kalkışması için çok sayıda nedeni olduğunu söyleyebil­iriz. Zaten Putin’in Tokayev’e koştuğu şart lara baktığınız­da Rusya’nın Kazakistan’a nasıl diş bilediğini görürsünüz. Öte taraf tan Kazakistan üzerine Çin’in de çok hesa bı var. Hatta bir Çin-Rusya rekabeti bile düşünülebi­lir.

Durum böyle olunca Kazakistan’ın pek çok taraftan dış müdahalele­re konu ola bileceğini düşünmek lazım. Ama maale sef bu konuda sağlıklı değerlendi­rmede bulunmak çok zor. Zira elimizde yeterince veri yok. Hatta veri kırıntısı bile yok.

Bunu Kazakistan’ın devlet yapısına bağlayabil­irsiniz. Kapalı bir yapı olduğu ve olağanüstü şartlarda iyice kapan maya gittiği için veri akışının çok kısıtlı olduğunu düşünebili­rsiniz. Haklısınız.

Ama mesele sadece Kazakistan’ın kapalı kutu olması değil. Biz de o kutuya yeterince nüfuz edememişiz. Türkiye dev leti muhtemelen her türlü bilgiyi almıştır. Ama toplumsal olarak hikâyeyi doğrudan takip edemedik. Ne yerel haberler doğrudan aktı ne de konunun uzmanları cesur ve anlaşılabi­lir değerlendi­rmeler yapabildi. Bu da çok kıymet verdiğimiz­i iddia ettiğimiz Orta Asya’ya dair ilgimizin ne kadar kısıtlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Maalesef Kazakistan’ı yakından takip eden yeterince uzmanımız hâlâ yokmuş.

 ?? ?? HASAN BASRİ
hasan \alFin#saEah FoP tU
HASAN BASRİ hasan \alFin#saEah FoP tU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye