Sabah

7 milyar barkod işlemiyle analiz

-

Son dönemin en fazla yıpratılan kurum larının başında geliyor. Bilen bilmeyen, haklı haksız hedef alıyor. Kendince yap tığı hesabı, “gerçek budur” diye pazar layanlar ise ortada cirit atıyor. Yöntemini, veri tabanını bile açıklayamı­yor ama sos yal medya üzerinden algı operasyonu yürütüyor. Devlet dediğimiz organizasy­on, kurallar ve kurumlar bütünüdür. Devletin devamlılığ­ı, kurumsallı­ğı ile kurumsal gele nekleri ve hafızasıyl­a doğrudan ilgilidir. Elbette idare, eylem ve işlemleri ile hesap verebilir konumdadır. Yani, eleştiriye açık tır. Lakin tenkit ile peşin hüküm, sorgula ma ile kuşku uyandırma, özetle sistemin güven zeminini erozyona uğratma arasın da büyük fark vardır!

Görünür gelecekte, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) bir dizi ezber bozan hamle gelmesi olası. Hem Kurumu anlatma hem de algı çarpıtması nı düzeltme manasında. “Çağımız, ile

tişim çağı” deniyor ama bu kavram laştırma bile eskide kaldı. Artık, “yeni

gerçeklik çağındayız!” Belirlenen kit leyi etkilemeye, hassasiyet­lerini mani püle etmeye, seçilmişle­re ve kurumlara karşı tereddüt uyandırmay­a dönük öylesi ne karmaşık algoritmal­ar söz konusu ki... İşine geleni almaya, ideolojik yaklaşımı nı teyit eden verilerle kanaat geliştirme­ye yatkın gruplar, kolaylıkla yönlendiri­lebili yor. Maksatlı paylaşımla­r ortalığı öylesine kaplıyor ki arı, duru bilgiye, samimi açıkla maya yer bile kalmıyor.

Ama yine de...

Her durumda, organize toplulukla­r dan ziyade, toplumun sağduyusun­un esas alınması gerekiyor. Dezenforma­syonla sonuna kadar mücadele edilirken, her zaman sağlaması yapılabili­r bilginin de bıkıp usanmadan topluma aktarılmas­ı önem taşıyor.

Örneğin TÜİK, üzerinde spekü lasyon yapılan “fiyat istatistik­leri” başta olmak üzere, veri ürettiği, ölçüm leme yaptığı tüm alanlara nasıl yaklaştı ğını, işin özünü, hesabı, kitabı, incelikle rini net biçimde kamuoyuna anlatmayı planlıyor. CHP Genel Başkanı Kemal

Kılıçdaroğ­lu’nun kapısına dayandığı, bu yolla değişik kurumların çalışanlar­ını da baskı altına almaya çalıştığı düşünülürs­e, TÜİK’in 84 milyonun kurumu olduğunu ortaya koymasının zarureti de görülüyor.

Bu bağlamda bir misal ile yetineyim. Her ayın, her haftası, ülkenin dört bir yanından fiyat derleyen TÜİK, son tekno lojiyi kullanarak yepyeni hamle yapıyor. Fiyat analizine baz olmak üzere nerede bir barkod okutuluyor­sa anında kayda alıyor. Bu yolla 7 milyar veriyi işleyerek kuyumcu titizliğin­den de öte piyasanın anlık MR’ını çekebiliyo­r.

SMS OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH 444 88 81 Iacebook.com okanmuderr­isoglu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye